FAO: pārtikas produktu cenas starptautiskajā tirgū samazinājās trešo mēnesi pēc kārtas
Optuveni piektdien tika paziņots, ka Apvienoto Nāciju Organizācijas Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) pārtikas cenu indekss, kas atspoguļo piecu grupu graudaugu, gaļas, piena produktu, augu tauku un cukura cenu attīstību pasaules tirgū, novembrī samazinājās par 1,2 %.
Vidējo cenu kritums tika reģistrēts trešo mēnesi pēc kārtas, novembrī sasniedzot jaunu gada zemāko līmeni.
Cukurūzas cenas samazinājās par 5,9%, saglabājoties zemākajā līmenī kopš 2020. gada decembra, ņemot vērā prognozes par stabilu piedāvājumu šajā sezonā.
Piena produktu cenu indekss samazinājās par 3,1%, sasniedzot zemāko līmeni kopš 2024. gada septembra, un mēneša laikā samazinājās visu galveno produktu cenas.
Augļu eļļas cenas saruka par 2,6 %, palmu, rapšu un saulespuķu eļļām samazinoties vairāk nekā kompensējot nelielu sojas eļļas cenu kāpumu.
Masasas cenu indekss saruka vismazāk - par 0.8%, turpinot ietekmēt cūkgaļas un mājputnu gaļas cenu kritumu.
Tikmēr graudu cenas pēc krituma iepriekšējos sešos mēnešos pieauga vidēji par 1,8 %, bet kviešu cenas mēneša laikā pieauga par 2,5 %, ņemot vērā bažas par pieaugošo Ķīnas interesi par ASV graudiem, Krievijas ražas daļas iznīcināšanu nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ un notiekošo karadarbību Melnajā jūrā.
FAO pārtikas cenu indekss atspoguļo cenu izmaiņas starptautiskajā tirgū, taču tās tikai daļēji ietekmē cenas veikalos un var būt jūtamas tikai pēc laika atkarībā no godīgas konkurences starp tirgotājiem un administratīvās cenu kontroles piemērošanas.