Kā pagatavot aukstās smēķēšanas kūpinātāju? Zīmējums un padomi
Za aukstās kūpināšanas kūpinātava, paštaisīta gaļas un zivju kūpinātava
Kūpināšanas process ietver pārtikas produktu apstrādi ar dūmiem, kas rodas, kūpinot smalkas koksnes daļiņas – zāģu skaidas, skaidas. Aukstās kūpināšanas gadījumā dūmi kūpina gaļu vai zivis 25-30 C temperatūrā. Process var ilgt no 3 dienām līdz vairāk nekā nedēļu. Kūpināšana tik ilgi ilgst tāpēc, ka 30 C temperatūrā strauji vairojas baktērijas, un, ja kūpināšanas procedūru neveic līdz galam, rezultāts būs nekvalitatīvs. Ja kūpināšanas process tiek veikts pareizi, kūpināšanas procesa beigās tiek iegūts vērtīgs ēdiens.
Sagatavošanās kūpinātavas ierīkošanai: kamīns, kamera, degviela un cits nepieciešamais aprīkojums
Lai izveidotu improvizētu auksto kūpinātavu, jums būs nepieciešams uzstādīt kamīnu, kūpināšanas kameru pašam ēdienam un trauku tauku savākšanai. Svarīgi ņemt vērā, ka kamerai jābūt hermētiski noslēgtai.
Ir ļoti rūpīgi jāizvēlas arī topošās kūpinātavas atrašanās vieta. Tai jābūt drošai pret nejaušu aizdegšanos un ērtai īpašniekam, piemēram, produktu kraušanai, pārvietošanās brīvībai u. c.
.
Jāapsver arī kūpinātavas vietas izvēle. Labākie materiāli kūpināšanai ir kadiķu skaidas (ar dezinficējošām īpašībām), alkšņu vai egļu zāģu skaidas, mizoti bērzu zari (bērzu mizas satur darvu, kas var izraisīt kūpināto produktu sasmakšanu). Var izmantot ozola un kļavas skaidas, kā arī bumbieru, ķiršu, ķiršu un smiltsērkšķu skaidas (to dūmu smarža piešķir gatavotajam ēdienam smalku aromātu). Kūpināšanai nav ieteicams izmantot apses un skujkoku skaidas un zāģu skaidas.
Za aukstās kūpinātavas uzbūve
Kamīns un kurtuve var atrasties bedrē 2-7 m attālumā no kūpinātavas, bet zemāk par pašas kūpinātavas līmeni. Kamīns un kamera ir savienoti ar "kanālu" &ndash dūmvadu, pa kuru dūmi tiek atdzesēti līdz vajadzīgajai temperatūrai, pirms tie nonāk kamerā, kur tiek uzglabāti pārtikas produkti.
Sagatavot autonomai aukstās kūpināšanas kamerai var arī vecu, nederīgu ledusskapi, no ekspluatācijas izņemtu gāzes plīti vai metāla mucu. Mazākām kamerām izmanto metāla bidonus vai lielus virtuves katlus ar vākiem. Ja jums ir līdzekļi un prasmes, varat arī vienkārši uzbūvēt kūpināšanas kameru no māla ķieģeļiem
Shēmā zemāk ir attēlota vienkārša aukstās kūpināšanas kūpinātava:
Atstatumam no kurtuves līdz kūpināšanas kamerai jābūt no 2 līdz 7 metriem, bet ne vairāk kā 7 metri. Pretējā gadījumā var rasties grūtības ar dūmu ievilkšanu, un kūpināšanas laiks var neparedzēti pagarināties. Dūmvads 6-7 metru garumā ir izdevīgāks, jo tas ļauj dūmus, kas virzās uz kameru, attīrīt no liekām sadegšanas gāzēm. Kamīna bedre jāizrok zem kameras līmeņa, lai to varētu savienot ar slīpu dūmvadu. Slīpums ir nepieciešams, jo tas atvieglo dabisku dūmu piesaisti pareizajā virzienā uz kūpināšanas kameru. Tas rada labvēlīgu augstuma un temperatūras starpību.
Dūmvads var būt slīpa tranšeja (30 cm dziļa un 50 cm plata). Vislabāk ir apakšu un sieniņas izklāt ar māla ķieģeļiem, bet augšējo daļu pārklāt ar metāla loksnēm. Taču grāvja vietā ir iespējams vienkāršāks variants – grāvja vietā var ieklāt 20-30 cm diametra metāla cauruli. Metāla caurule ļauj vienmērīgāk uzturēt nepieciešamo kūpināšanas temperatūru.
Ja iespējams, kamīnam jāizmanto metāla kurtuve, kurai jābūt aprīkotai ar gaisa aizbīdni. Tas ir nepieciešams gaisa cirkulācijai, lai regulētu degšanas intensitāti un ļautu izplūst liekajiem dūmiem.
Ja improvizētajai kūpinātavai izmanto vecu ledusskapi vai vecu plīti, ledusskapja vai plīts apakšā jāizgriež caurums dūmvada ievietošanai. Vēl vienu caurumu izgriež dūmu kameras augšējā vākā, lai izplūstu dūmi (kā skurstenī). Šim skurstenim var izmantot citu cauruli (ar diametru no 8 cm).
Dūmvadam jābūt hermētiski savienotam ar kūpināšanas kameras apakšējo daļu. Savienojuma blīvēšanai var izmantot mālu vai citus nekaitīgus materiālus.
Kurināšanas kameras apakšā novieto trauku tauku savākšanai (piemērots ir taisnstūra formas trauks ar apmali, plastmasas vai metāla kaste).
Tīra smēķēšanas uzgaļus
Dūmošanas laiks dažādiem pārtikas produktiem var atšķirties, tāpēc ieteicams vienlaikus kūpināt tikai viena veida ēdienu (gaļu – tikai ar gaļu, bet zivis – citā laikā). Tāpat arī nav ieteicams kūpināšanas procesa laikā kamerā pievienot jaunus pārtikas produktus. Visiem gaļas gabaliem (kas vienlaicīgi iekarināti kūpināšanas kamerā) jābūt vienāda izmēra. Tas pats attiecas arī uz zivīm.
Kūpināšanas procesam ir svarīgi arī ārējie laika apstākļi. Vislabāk ir kūpināt sausā, bezvēja laikā, sākot kūpināšanu no rīta, nevis vakarā.
