Uzņēmums Mantinga pagājušajā gadā pārstrādāja 280 tonnas drupatas

Asociatyvi nuotr. Mantinga nuotr.

Trīsdaļa kilograma – tieši tik daudz pārtikas atkritumu ik dienu vidēji izmet Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājs. Pārtikas atkritumi ir liela problēma; ES katru gadu rodas 59 miljoni tonnu pārtikas atkritumu, un mērķis ir līdz 2030. gadam šo daudzumu samazināt uz pusi. Papildus atbildīga patēriņa un pareizas atkritumu šķirošanas veicināšanai pārtikas ražošanas uzņēmumu izmantotajām tehnoloģijām ir būtiska nozīme pārtikas atkritumu problēmas risināšanā. Lūk, kā tās palīdz efektīvāk izmantot izejvielas un droši pārstrādāt pārtikas pārpalikumus atpakaļ ražošanā.Mantinga.

„Pārtikas atkritumi nav tikai mājsaimniecību problēma. Tiek lēsts, ka vairāk nekā ceturtā daļa pārtikas atkritumu rodas pārtikas ražošanas un pārstrādes procesā, tāpēc uzmanība tiek pievērsta arī ražotājiem. Arvien vairāk ražotāju pārdomā tradicionālos ražošanas modeļus un ievieš inovatīvus risinājumus, lai ne tikai uzlabotu darbības efektivitāti, bet arī samazinātu izejvielu zudumus ražošanas laikā. Mēs neesam izņēmums; esam ieviesuši un veiksmīgi izmantojam vairākus pārbaudītus risinājumus," dalās Domante Lubīte, "Mantinga", lielākā maizes, uzkodu un saldētu produktu ražotāja Baltijā, ilgtspējības projektu vadītāja.

„Mantinga“ katru mēnesi savāc līdz 35 tonnām drupatas un nodod tās atpakaļ ražošanā. Pagājušajā gadā vien tā pārstrādāja 280 tonnu drupatas.

Drupiņas rodas, ražojot bulciņas franču hotdogiem – izurbj dobumu, kurā pēc tam lielveikalā ievieto mērces un desiņas. Iegūtās drupatas atgriež mīklas sagatavošanas zonā un pievieno citu līdzīgu produktu mīklai.

Video