Lietuvas medus dodas uz pasauli: atlasītie Apimondia 2025 kongresa dalībnieki
Lietuvas Biškopju savienība ir pabeigusi Lietuvas medus atlasi prestižajai starptautiskajai ekspozīcijai "The Global Honey Bar", kas notiks šī gada 23. un 27. septembrī Kopenhāgenā, Pasaules biškopības kongresa "Apimondia 2025" laikā.
No vairāk nekā trīsdesmit iesniegtajiem paraugiem tika atlasīti deviņi izcili Lietuvas medus paraugi, kas atspoguļo mūsu valsts veģetācijas, sezonalitātes un biškopības tradīciju daudzveidību:
.
• Pavasara medus, Gintautas Končius, „Bitidė“;
• rapšu medus, Darius Keturakis, „Medus muca“;
• vasaras medus, Petras un Ilona Daunorai, „Daunorų bitīns”;
• liepu medus, Dainius Noreika, „Balsiai medus“;
• Sosnovska boršču medus, Algirdas Amšiejus;
• meža medus, ko ražo tumšās bites, Lina Grimutiene, „Grimuty medus“;
• pilsētas medus, Paulius Chockevičus, „Pilsētas bites“;
• dobumu medus, Dzūkijas nacionālā parka un Čepkeļu valsts dabas rezervāta administrācija;
• griķu medus, Laimonas Galvonas, „Medus nams“
Izvēles kritēriji un mērķis
Lietuvas medus tika atlasīts saskaņā ar starptautiskajiem sensorās analīzes standartiem: garša, smarža, tekstūra, krāsa, botāniskā izcelsme un nektāra autentiskums. Lai nodrošinātu pilnīgu objektivitāti, vērtēšana tika veikta akli. Atlasi veica sertificētu medus someljē komanda: Rasa Nabažaite, Ilma Paluckė, Rokas Rutkus un Jolita Smaidrienė.
Katrs rūpīgi atlasītais paraugs – ir mūsu valsts dabas vizītkarte, kas stāsta par augu daudzveidību, gadalaikiem un biškopju prasmi.Lietuvas medus ir unikāls pasaulē
Lietuva piedāvā ne tikai labi zināmos medus veidus (liepu, griķu, rapšu), bet arī retākas, negaidītas garšas: dobumu medu, meža medu, vietējo tumšo bišu ražoto medu, pilsētas medu. Šo daudzveidību nodrošina tīra vide, sezonālās veģetācijas bagātība un biškopības tradīcijas, kas Lietuvā tiek nodotas no paaudzes paaudzē.
Šī izlase ir sava veida biškopju kopienas atbilde uz neseniem medus viltošanas gadījumiem tirgū. Mēs vēlamies parādīt, ka Lietuvā joprojām ir tīrs, kvalitatīvs, skaidras izcelsmes medus, kas ir pelnījis visaugstāko starptautisko atzinību.
Veikta publiska degustācija – Žolines laikā Stripeikos
Izvēlētie medus paraugi vispirms tiks prezentēti Lietuvas sabiedrībai – publiskā degustācija notiks 15. augustā Biškopības muzejā Stripeikos (Ignalinas rajons). Šī ir iespēja apmeklētājiem nogaršot medu, kas drīzumā pārstāvēs Lietuvu pasaulē.
„Apimondia“ – pasaules biškopības ainā
„Apimondia“– ir starptautiska biškopības organizācija, kas dibināta 1895. gadā un ik pēc diviem gadiem dažādās valstīs rīko pasaules kongresus. Pasākumos piedalās vairāk nekā 10 000 biškopju, zinātnieku, gastronomijas ekspertu un žurnālistu no visas pasaules.
.
„Pasaules medus bārā“ Kopenhāgenā lietuviešu medus tiks prezentēts oriģinālā biškopju iepakojumā, ar QR kodiem, kā arī tiks atspoguļots kongresa oficiālajā tīmekļa vietnē „Apimondia“.
