Slovākijā atļauta brūnā lāča gaļas tirdzniecība

Asociatyvi nuotr.

Populistiskās valdības atbalstīta, Slovākijā drīzumā būs iespējams iegādāties Eiropas Savienībā (ES) aizsargājamo brūno lāču gaļu Slovākijā, vēsta BBC. 

Pagājušajā mēnesī ministru kabinets apstiprināja plānu nošaut aptuveni ceturto daļu no valstī esošajiem 1300 brūnajiem lāčiem. Lēmums tika pieņemts, reaģējot uz nesen notikušajām nāvējošajām cilvēku sadursmēm ar šiem zvēriem. 

Lēmumu kritizēja dabas aizsardzības aktīvisti un opozīcijas politiķi. Eiropas Savienībā brūnie lāči tiek uzskatīti par apdraudētu sugu. Tomēr Slovākijas valdība turpina īstenot savu plānu un šonedēļ paziņoja, ka nošauto lāču gaļa tiks pārdota iedzīvotājiem, lai izvairītos no atkritumu rašanās. No nākamās nedēļas Vides ministrijas pakļautībā esošās organizācijas var piedāvāt šo gaļu pārdošanai, ja vien tiek ievēroti visi juridiskie un higiēnas nosacījumi. Valsts ministrs Filips Kuffa sacīja, ka līdz šim nošautie dzīvnieki tika iznīcināti liemeņu iznīcināšanas iekārtās, taču tas bija nelietderīgi, jo „lāča gaļa ir ēdama“.

Lāči Slovākijā ir kļuvuši par politisku problēmu, jo ir palielinājies lāču un cilvēku sadursmju skaits, no kurām dažas ir beigušās ar cilvēku nāvi. Pēc uzbrukumu skaita Slovākija ierindojas otrajā vietā Eiropā aiz Rumānijas, un tiek lēsts, ka tajā ir 13 000 brūno lāču. 

.

Valsts 2000. gadā ziņoja par 54 lāču uzbrukumiem. Arī vidējais uzbrukumu skaits gadā ir pieaudzis līdz 10. Aprīlī Slovākijas centrālajā daļā, pastaigājoties mežā, tika nāvējoši ievainots kāds vīrietis. Neilgi pēc tam premjerministrs Roberts Fico sacīja: "Mēs nevaram dzīvot valstī, kur cilvēki baidās iet mežā". Viņš sacīja, ka valdība ir nolēmusi nošaut līdz 350 brūnajiem lāčiem, kas ir līdzvērtīgi šo dzīvnieku populācijai Spānijā. 

Valdība apgalvo, ka lāču pārpilnība ir izraisījusi uzbrukumus. Taču vides aizsardzības grupas un kritiķi apgalvo, ka galvenā uzmanība būtu jāpievērš profilaksei. Brūnie lāči ir stingri aizsargāti saskaņā ar ES direktīvām, un tos var aizvākt tikai izņēmuma gadījumos, piemēram, sabiedrības drošības apdraudējuma gadījumā, ja nav citu alternatīvu. 

Eiropā lāča gaļa nav izplatīts pārtikas produkts, un tikai dažos reģionos, piemēram, Austrumeiropā un Ziemeļvalstīs, to uzskata par delikatesi. Lielākajā daļā ES valstu stingrie medību noteikumi un aizsargājamās sugas statuss nozīmē, ka lāča gaļa ir reti pieejama, to nesniedz restorānos un nepārdod veikalos. 

Tur, kur lāča gaļa tiek lietota uzturā, veselības aizsardzības amatpersonas brīdina par trihinēžu - parazītu, kas cilvēkiem var izraisīt nopietnas slimības - bīstamību. Lai iznīcinātu šos parazītus, iekšējai gatavošanas temperatūrai jābūt vismaz 70 grādiem pēc Celsija. Gaļas sasaldēšana, kūpināšana vai žāvēšana nepadara to drošu.

Video