Laiks vākt garšaugus un... ēst pumpurus
Pavasara dabas atmoda mūs visus dzen ārā, lai ne tikai izbaudītu siltumu, bet arī ievāktu kādu labumu ķermenim.
Pēc "Tea Magic" dibinātāja Ramūna Daugelaviča domām, šis ir īstais laiks, lai savāktu tos zāles, kas šķidrina asinis un limfu.
dzer tējas un gatavo salātus
„Sezona mainās, un pēc ziemas asinis un limfa dabiski sabiezē. Lai izvairītos no iekaisumiem un vīrusiem, asinis un limfa ir jāatšķaida," stāsta zāļu speciālists R. Daugelavičs. Ļoti var palīdzēt ziedošas purva kliņģerītes. To miza, lapas un ziedi var palīdzēt. Jādzer to tēja.
Šobrīd dīgst pelašķi, pienenes un nātres – tās ir īpaši labvēlīgas organismam.
„To zaļā daļa ir bagāta ar hlorofilu, kas ir ļoti noderīgs asins attīrīšanai un stiprināšanai, kā arī hemoglobīna palielināšanai.
Ja esat jau saslimis, varat novākt aveņu kātiņus un tos vārīt, turot tos apsegtus, lai piesaistītu. Izaugs daiviņa. Tā ir laba arī saaukstēšanās slimību ārstēšanai.
Ārstēšanai izmanto arī salviju, taču to ir aizliegts pārdot, jo tā satur indīgu vielu. Tomēr nelielos daudzumos to vienmēr ir lietojuši tautas medicīnā. To nevajadzētu lietot ilgāk par 30 dienām pēc kārtas," ar „Anykščių“ lasītājiem padomos dalījās R. Daugelavičs.
Izsenā pavasarī īpaši iekārojams ir meža labums – lāča ķiploks. Tagad, pēc zāļuzinātnieka teiktā, tas jau zied, un šī ķiploka jaunās lapas jāsavāc, kamēr tās vēl ir sulīgas.
„Lāča ķiploku lapas izmanto pārtikā – no tām var pagatavot pesto mērces ar skābo krējumu, eļļu vai sviestu. Lāča ķiploki ir pietiekami pikanti, lai tos pievienotu pieneņu, pikanto, nātru salātiem. Tos var sasmalcināt, saberzt, izmantot kā garšvielu, lietot ar skābo krējumu – tie ir ļoti garšīgi ar maizi.
Vācieši lāča ķiploku lieto kā tēju asinsvadu attīrīšanai. Ēdot pārtikā, tas ir arī ļoti spēcīgs asins attīrītājs. Tam ir pikanta un dedzinoša garša. Tāpat kā parastais ķiploks, tas ir pretparazītisks, bet turklāt, tā kā tas ir neapstrādāts, tas ir bagāts ar hlorofilu un vielām, kas attīra asinis no gļotām un holesterīna, kas sakrājies ziemas laikā," par lāča ķiploka, ko angļu valodā dēvē arī par superēdienu, priekšrocībām stāsta veselības veicinātāja.
Neiet garām pumpuriem
R. Daugelavičs ieteica lasītājiem neaizmirst par pumpuriem, koku un krūmu pumpuriem – arī tiem ir ieguvumi cilvēka organismam.
„Melno jāņogu pumpuri, jaunās lapas un miza tiek izmantoti stresa ārstēšanai. Pumpurus var vienkārši košļāt. Var ņemt un ēst arī liepu un bērzu pumpurus. No bērzu pumpuriem var gatavot uzlējumus“, – ar savām zināšanām dalījās zāļuzinātnieks, kurš organizē izglītojošas programmas.
