Meksikāņu kebabi - fachitas: kāpēc pasaule tos ir iemīlējusi?

Vištienos fachitos

Tā kā laiks neizbēgami kļūs vēsāks, vasara būs tikai silta atmiņa. Taču siltuma tev netrūks, kad nobaudīsi gardumus no tālās Meksikas, kur vasara ilgst praktiski visu gadu. Virtuvi atklāj pazīstamais kulinārijas eksperts un ceļotājs Vytars Radzevičs, kurš pats ir pavadījis vairākas nedēļas, apceļojot šo eksotisko zemi.

„Meksikas virtuve ir īsta garšas lieta un etalons, kurā ir milzīga garšu daudzveidība: čilli, ķimenes, koriandrs, ķiploki, sīpoli, svaigi garšaugi, dārzeņi, citrusaugļi. Pievienojiet tam salsas un mole mērces, plašu izvēli, sākot no tacos, kesadillas un citām uzkodām līdz enčiladām, tamales un citiem bagātīgiem ēdieniem. Ne velti meksikāņu virtuvei ir liela ietekme uz gastronomiju visā pasaulē," saka V. Radzevičs.

Viņš stāsta, ka meksikāņu ēdienu galvenās iezīmes ir pikantums, citrusaugļu garša un garšaugi. Šī kombinācija visspilgtāk izpaužas tādos ēdienos kā tacos, quesadillas, guacamole, enchiladas un fachitos, kas nav iedomājami bez čilli, koriandra, ķimenes, oregano, ķiplokiem un sīpoliem.

Lielā garšvielu pārpilnība
Ceļotājs, kurš pats ir bijis Meksikā, stāsta, ka šīs valsts ēdieni ir – ārkārtīgi daudzveidīgi. Viņš arī stāsta, ka ceļojuma laikā pa šo Centrālamerikas valsti ir piedzīvojis daudz patīkamu gastronomisku baudījumu. „Es ēdu neparasti daudz pupiņu un kukurūzas dažādos veidos, sākot no ēdieniem līdz mērcēm un beidzot ar miltiem. Protams, piedzīvoju arī daudz pikantu sajūtu, dažkārt pat līdz asarām un elpas trūkumam – tolaik šķita, ka no karstuma kūst pat zobu plombas“, – joko Radzevičs.

Tuvojoties jautājumam, vai vidusmēra lietuvieti pārsteigs meksikāņu ēšanas paradumi, viņš norāda dažas galvenās atšķirības: „Galds ir klāts ar daudziem ēdieniem, un daudzas lietas var ēst tikai ar rokām, paņemot tās no šķīvja – šeit dominē uzkodu kultūra. Ēdieni kopumā ir kaloriski, sātīgi, tāpēc daudziem meksikāņiem ir mana miesasbūve. Tomēr lietuviešu ceļotāju, iespējams, visvairāk pārsteigtu astrotērpu veikalu pārpilnība.

Neparasti vienkāršs, bet garšīgs – fachitos: recepte ikvienam

Tiem, kas vēlas nobaudīt meksikāņu virtuves gardumus, ceļotājs un kulinārijas eksperts V. Radzevičus iesaka pagatavot vienkāršas, bet ārkārtīgi garšīgas fachitas. Dažiem tās var atgādināt Lietuvā ļoti populāros kebabus. „Interesanti, ka šo ēdienu var pagatavot pēc saviem ieskatiem. Iesaku izmēģināt vistas fachitas ar papriku un sīpoliem; tās lieliski atbildīs jūsu gaumei. Bet vistas gaļas vietā var izvēlēties arī citu gaļu, – iesaka   V. Radzevičius.

Vistas fachitas pagatavošanai jums būs nepieciešams:
500 g svaigas vistas krūtiņas filejas;
1 sarkanā paprika;
1 dzeltenā paprika;
1 zaļais pipariņš;
1 liels sarkanais sīpols;
2 ķiploka daiviņas (sasmalcinātas);
2 ēd.k. olīveļļas;
1 ēd.k. ķimenes;
1 a. tējk. kūpinātas paprikas pulvera;
1 a. tējk. 1 ēd.k. čilli pulveris;
1 laima sula;
Mīkstas tortiljas (kviešu vai kukurūzas miltu);
šķipsniņa sāls un piparu;
Gvakamole, salsas mērce, skābais krējums, siers, koriandrs un citas garšvielas pēc garšas.


Lielā bļodā sajauc olīveļļu, sasmalcinātus ķiplokus, kūpinātu papriku un čilli pulveri, laima sulu, sāli un piparus.
Vistas krūtiņas sagrieziet strēmelēs un pievienojiet tās sagatavotajai marinādei. Marinējiet vistas gaļas strēmelītes šajā maisījumā vismaz 30 minūtes vai vēl labāk uz nakti ledusskapī. Uzkarsē lielu pannu vai grilu un uzkarsē marinētās vistas gaļas strēmelītes uz augstas uguns, līdz tās kļūst brūnas, apmēram 5–7 minūtes. Tad izņemiet vistas gaļu no pannas un atlieciet malā. Papriku un sīpolu sagriež plānās strēmelēs. Tajā pašā pannā, kurā gatavojāt vistas gaļu, apcepiet papriku un sīpolus, līdz tie kļūst mīksti un nedaudz karamelizēti, kas arī aizņems 5–7 minūtes.

Ievietojiet vistu atpakaļ pannā kopā ar dārzeņiem, samaisiet un nedaudz uzkarsējiet. Atsevišķi uzsildiet tortiljas. Katrs pusdienotājs var pagatavot savu fachitu, pievienojot tortiljā vistas gaļas un dārzeņu maisījumu un papildinot to ar savām iecienītākajām papildu sastāvdaļām: gvakamoli, salsas mērci, skābo krējumu, sieru vai koriandru.

Sveikas Lieldienas!
 

Video