Vai ogu krūmus var laistīt ar verdošu ūdeni?

Laistymas verdančiu vandeniu.

Vārīšanas ūdens apstrāde ir paredzēta kaitēkļu un patogēno baktēriju iznīcināšanai. Šo apstrādi var veikt tikai strikti miera stāvoklī esošiem krūmiem un tikai pavasara pirmajā pusē, kad pumpuri vēl nav uzbrieduši un izpletušies, nav sulu un sulu plūsmas un augsne vēl nav uzbriedusi un samiekšķējusies. Pēc tam, kad pumpuri ir uzbrieduši un lapu galotnes parādījušās, laistīšana ar verdošu ūdeni vairs nav iespējama, pretējā gadījumā pastāv risks sabojāt augu un applaucēt jaunos audus un jutīgo aknu sistēmu.

Vecākās dārzkopju paaudzes ir pārliecinātas, ka laistīšana ar verdošu ūdeni “likvidē trīs ki“ki”:

&p>• nogalina iespertās kukaiņu kaitēkļu oliņas (īpaši laputu);

• dezinficē ogu krūmus pret kaitīgām baktērijām, sporām, sēnītēm un patogēniem (galvenokārt miltrasu);

• stimulē pumpuru atmodu.

Praktizētāji, kas izmanto apūdeņošanu ar verdošu ūdeni, ir pārliecināti, ka ogu krūmi saņem papildu aizsardzību un pati metode ir videi draudzīga un nesatur ķīmiskas vielas. Tomēr ir svarīgi ņemt vērā, ka verdošs ūdens ātri atdziest un, visticamāk, tam nebūs nepieciešamās kaitēkļu iznīcinošās iedarbības. Īpaši tāpēc, ka ūdens būs nepieciešams lielā daudzumā un apstrādes rezultātā zem krūmiem paliks dubļu peļķes. Vārošs ūdens vien pilnībā un droši nepasargās krūmus no slimībām un kaitēkļiem.

Vairāk ir gandrīz neiespējami applaucēt krūmu šaknu sistēmu ar verdošu ūdeni – līdz brīdim, kad ūdens sasniegs šaknu, tā būs pietiekami atdzisusi. Lielāku apdraudējumu augam var radīt pārmērīga pārlaistīšana.

Jauri dārznieki rudenī organizē “karšto dušo” apstrādi krūmiem. Taču rudenī kukaiņu kaitēkļu apvalks ir cietāks, un ūdenim to ir grūtāk iznīcināt. Pavasarī olu čaumala ir mīkstāka un maigāka, tāpēc apstrāde ar karsto pīlingu ir daudzkārt efektīvāka. Verdošais ūdens dezinficē ne tikai ogu krūmu acis un pumpurus, bet arī augsni zem krūma.

No pirmā acu uzmetiena var šķist, ka tik vienkārša procedūra neprasa īpašas iemaņas, tāpēc tā nebūs sarežģīta pat iesācējiem. Bet vai tas tā patiešām ir? Karšto laistīšanai ir noteikti nosacījumi, pretējā gadījumā šī procedūra var būt kaitīga.

Laistīšanas ar verdošu ūdeni noteikumi un nosacījumi

Ar vārošu ūdeni drīkst laistīt tikai pietiekami nobriedušus krūmus, kas nav zemāki par 1 m augstuma.

Vārošo ūdeni nedrīkst izliet no spaiņa, bet gan no metāla lejkannas.

Apūdeņošana ar verdošu ūdeni jāveic tikai agrā pavasarī, kad ogu krūmi vēl neizrāda dzīvības pazīmes, stingri pirms augļu veidošanās sākuma, pirms pumpuri ir uzplaukuši. Ja krūmu aplaistīsiet ar verdošu ūdeni vēlāk, riskējat iznīcināt ne tikai parazītu patogēnus un kaitēkļus, bet arī pašu krūmu.

Laistīt var tikai pumpurus un stublājus. Nelejiet karstu ūdeni krūma apakšdaļā šcita starpā šakne.

Lietotajam ūdenim jābūt vienmērīgi sadalītam pa visu krūma virsmu. Lai samazinātu izlietotā ūdens daudzumu un atvieglotu piekļuvi šakām un dzinumiem, labāk krūmu laistīt ar špagatni – tas ļauj vienmērīgi aplaistīt visus dzinumus un šakas. Tādējādi šakas un stublāji tiks vienmērīgi apūdeņoti ar verdošu ūdeni no šlejkannas.

Laistīšanas laikā turiet lejkannu aptuveni 0,5-1 m attālumā no šāķu galiem. Šādā attālumā verdošais ūdens ļaus piesūcekņiem nedaudz atdzist un nenoplaucēs pumpurus un petiolu miziņu.

Izmantotā verdošā ūdens temperatūrai nevajadzētu pārsniegt 80-90 °C. Lai iznīcinātu visus krūmā ziemojošos kaitēkļus, nepieciešams gandrīz verdošs, nevis karsts ūdens. Tiek uzskatīts, ka pietiekama ir 80°C temperatūra.

.

Ja marta beigās/aprīļa sākumā vēl ir stipra sniega kārta un sniegs, ar karsto ūdeni labāk nelietot. Pretējā gadījumā pastāv risks, ka pumpuri no miera stāvokļa pamodīsies nepareizā laikā, tie izplešas pa altāri, lapas nokalst un atmirst.

Laistīšanai ar karstu ūdeni jābūt ļoti īsai - līdz 5 sekundēm. Tikpat sekundes jāvelta arī otrai krūma daļai, kas paliek neapūdeņota. Ilgāka laistīšana, kas ilgst divas sekundes, var bojāt krūmu.

Kāds daudzums verdoša ūdens ir nepieciešams? 1 m augstam ogu krūmam ar 6-7 &skara acīm pietiek ar 10 litriem (1 lejkannu).

Vārāmā ūdens apstrādes trūkumi

Jā ir grūti uzturēt pareizu temperatūru Viegli pamanīt, ka, ja ūdeni neuzvāra, tas mēdz atdzist. Nodrošināt, ka ūdens ir pareizajā temperatūrā, būs viegli tikai tad, kad ogu krūmi aug šblakus sildīšanas vietai. Ja zemes gabals ir liels un dārzs atrodas tālu no mājas, iespēja, ka verdošais ūdens sasniegs krūmus, neatdziestot, samazināsies gandrīz līdz nullei. Nav jēgas dezinficēt krūmus tikai ar verdošu ūdeni.

Liels ūdens daudzums. Pirmkārt, ja zemes gabalā aug tikai daži ogu krūmi, tad tos visus var laistīt ar verdošu ūdeni. Pavisam kas cits, ja nepieciešams apstrādāt vairākus krūmus. Ne katram vasarnīcas īpašniekam ir pieejams tik daudz ūdens visa gada garumā.

Video