Vai dabiskais piens ir "piemērots" zīdīšanai?

Asociatyvi nuotr.

Tradicionālajā lopkopībā šis jautājums var šķist dīvains, taču, ja runājam par piena šķirnes vaislas telēm un tām piemērotāko barības sastāvu, varam apsvērt. Nemaz nerunājot par problēmām, kas saistītas ar dabīgā piena viendabīga sastāva nodrošināšanu, galvenā problēma ir dabīgā piena tauku saturs. Nākotnes slaucamajām govīm svarīgākais ir olbaltumvielas muskuļu veidošanai. Ļoti svarīgi ir arī minerālvielas un vitamīni, kuru dabīgajā pienā ir pārāk maz, lai apmierinātu mūsdienu teļa vajadzības. Un runa ir par veselīgu un cilvēka uzturam piemērotu pienu. Nemaz nerunāsim par pienu, kas iegūts no govīm, kuras slimo ar mastītu un ar kuru joprojām tiek baroti teļi Lietuvas saimniecībās.

.

Neraugoties uz to, ka mātes pienam vajadzētu būt vislabākajai teļa barībai, piena lopkopības saimniecībās teļi parasti netiek baroti ar mātes pienu, jo tiem tiek dots visu govju piena maisījums. Viena no galvenajām problēmām saimniecībās, kurās teļus baro ar dabīgo pienu, ir nodrošināt piena sastāva un kvalitātes konsekvenci.

Šādas ir piena aizstājēju priekšrocības salīdzinājumā ar dabīgo pienu

.

Mājvielu saturs:

• Viendabīgs barības sastāvs (neatkarīgi no govs laktācijas perioda, sezonalitātes un fizioloģiskā stāvokļa).

• Mazāk tauku nekā dabīgajā pienā, tāpēc mazāka iespēja saslimt ar lopbarības izraisītu caureju

.

• Mērķtiecīgi pielāgots teļu vajadzībām (tauki, olbaltumvielas, minerālvielas...)

Ekonomika:

• Pienu var pārdot iepirkšanas uzņēmumam, kas mūsdienās ir daudz izdevīgāk

• Optimizē teļu augšanu un nodrošina labāko slaucamo govju ražošanu saimniecībā

.

Drošība:

• Samazina risku, ka teļus baros ar neatbilstošu barību (pienu no govīm, kurām ir mastīts ar antibiotikām)

.

• Vieglāka aizsardzība pret infekcijas slimībām, kas tiek pārnestas uz mātes pēcnācējiem (piemēram, paratuberkulozi)

• Ērta uzglabāšana, ievērojami ilgāks glabāšanas laiks

vienkāršība:

• Elastīgāks barošanas grafiks (nav saistīts ar slaukšanas laiku)

• Vieglāka personāla grafiku organizēšana

Piena aizstājēju ekonomiskās priekšrocības ir acīmredzamas, ņemot vērā pašreizējās svaigpiena iepirkuma cenas. Vidējā piena iepirkuma cena 2025. gada jūnijā bija 499,91 € par tonnu piena (saskaņā ar MAFF datiem), kas būtu 0,49991 € par litru svaigpiena. Lai pagatavotu 1 litru piena aizstājēja, ja pulvera cena ir, piemēram, 2,60 euro/kg, izmaksas ir tikai 0,35 euro. Atšķirība ir acīmredzama.

Kā izvēlēties piena aizstājēju savam teļam?

Šodien piena aizstājēju pieejamība tirgū ir tik plaša, ka lauksaimniekiem kļūst arvien grūtāk izvēlēties teļiem piemērotāko. Lai to atvieglotu, šeit ir sniegti daži svarīgi kritēriji, kas jāņem vērā, izvēloties.

Kas ir teļa piena aizstājējs?

Tas ir govs piena aizstājējs, kam jānodrošina optimālai teļa augšanai nepieciešamā enerģija un olbaltumvielas. To panāk, pareizi izvēloties izejvielas produkta ražošanai un nodrošinot ražošanas tehnoloģiju. Izejvielām jābūt ar noteiktām īpašībām:

• uzturvērtība un garšas īpašības

• fizikālajām (šķīdība, krāsa, daļiņu lielums)

• Piegādes un cenas pastāvība

Kā tiek iegūtas izejvielas piena pārstrādes procesam?

Procesam ir divas galvenās nozares:

Siera ražošana

• sviesta ražošana

Asociētais foto Fotor

Piena pārstrādes procesā iegūst divas galvenās izejvielas, ko izmanto piena aizstājēju ražošanā: sūkalu pulveri un vājpiena pulveri.

Bieži tiek ražoti divu veidu piena aizstājēji:

• Uz attaukotā piena pulvera bāzes

• uz sviesta piena pulvera bāzes

Atkarībā no teļiem izbarotā piena aizstājēja veida atšķiras gremošanas process zarnās. Atšķirības gremošanas laikā izraisa atšķirīgu barības vielu uzsūkšanos.

Ja teļu baro ar piena aizstājēju uz sūkalu bāzes, piena aizstājējs, kas nonāk zarnās, pārvēršas jogurtam līdzīgā masā. Šī konsistence relatīvi ātri pārvietojas cauri zarnām (gremošana ilgst aptuveni 2 stundas).

Ja teļu baro ar piena aizstājēju, kas satur vairāk nekā 35 % kvalitatīva vājpiena pulvera, piena olbaltumviela kazeīns teļa liesā koagulējas un veidojas kazeīna receklis (siers). Tā rezultātā gremošana notiek lēnāk (apmēram 6 stundas) un labāk uzsūcas ne tikai olbaltumvielas, bet arī citas uzturvielas, kuru procentuālais daudzums ir norādīts 2. tabulā. 2. tabulā ir norādīts, ka, jo lielāks vājpiena pulvera procentuālais daudzums piena aizstājējā, jo labāks ir rezultāts Gremošanas procenti

Pasterizācijas tehnoloģijas ietekme uz izejvielu kvalitāti

Ja piena aizstājēja pamatā ir vājpiena pulveris, tā kvalitāte var ievērojami atšķirties vājpiena pulvera daudzuma un izmantoto dažādo pasterizācijas tehnoloģiju dēļ, no kurām ir trīs:

.

Pasterizācija zemā temperatūrā: 72–80 °C temperatūrā 15–30 sekundes.

Vidējā temperatūrā pasterizācija: 85 ° C 1 minūti vai 90 –105 ° C 30 sekundes.

Pasterizācija augstā temperatūrā: 90 ° C 5 minūtes, 120 ° C 1 minūti vai 135 ° C 30 sekundes.

Šo tehnoloģiju atšķirības nosaka temperatūras ietekmi uz piena olbaltumvielām, t. i., to šķīdību, sagremojamību un bioloģisko aktivitāti

.

Augsttemperatūras tehnoloģija denaturē salīdzinoši lielu daļu olbaltumvielu, samazina to bioloģisko aktivitāti un padara tās mazāk šķīstošas. Pasterizējot zemā temperatūrā, olbaltumvielu denaturācijas pakāpe ir daudz zemāka, sagremojamība un bioloģiskā aktivitāte saglabājas augsta un olbaltumvielas reaģē ar fermentiem kā dabīgajā pienā un labi šķīst.

Tāpēc piena aizstājēju ražošanā, izmantojot vājpiena pulveri, svarīgs ir ne tikai šīs izejvielas daudzums, bet arī izmantotā ražošanas tehnoloģija

.

Analizējamās sastāvdaļas

3. attēlā sniegta piena aizstājēju analītisko sastāvdaļu procentuālā tabula, kas vairāk vai mazāk raksturīga lielākajai daļai ražoto piena aizstājēju.

PP procentuālais saturs

Ir patiešām svarīgi zināt ne tikai piena aizstājēja uzturvielu procentuālo sastāvu, bet arī to, kādas izejvielas tiek izmantotas, lai iegūtu atbilstošu sastāvu:

&pull; Baltīns: Proteīna avots piena aizstājējos ir izejvielas, kas iegūtas piena pārstrādes procesā, un augu olbaltumvielas (sojas proteīns, lipeklis). Īpaši augstas kvalitātes piena aizstājēju gadījumā augu olbaltumvielas vispār netiek izmantotas, un, protams, šādu aizstājēju cena ir attiecīgi augstāka.

Tuki: Visbiežāk piena aizstājējos izmanto palmu taukus, kokosriekstu eļļu (ļoti viegli sagremojama un uzsūcas) un mazākā mērā rapšu eļļu (nav piemērota izmantošanai jaundzimušo teļu aizstājējos). Var izmantot arī dzīvnieku taukus, taču to augstāko izmaksu dēļ tos izmanto retāk.

šķiedrvielas: Šķiedrvielu saturs ir ļoti svarīgs. Jaundzimušajiem teļiem nevajadzētu būt šķiedrvielām vai tām vajadzētu būt pēc iespējas mazāk (0,00 % līdz 0,10 %). Lūdzu, ņemiet vērā, ka, ja piena aizstājējs satur augu izcelsmes olbaltumvielas, sastāvā jānorāda šķiedrvielas, pat ja to saturs ir neliels. Tā sauktā nulles šķiedrvielu koncentrācija var būt tikai tajos piena aizstājējos, kas ražoti, neizmantojot augu izcelsmes olbaltumvielas.

Pelēns:

• Makrouzturvielas.

&p>• Mikroelementi.

Vitamīni: A, D, E, B, C, K3.

&p>• Probiotikas: piemēram, Bacillus licheniformis, Bacillus subtilis.

Antioksidanti: piemēram, Proviox 50.

Svarīgs fakts: Izvēloties citu piena aizstājēju, noteikti pārbaudiet tā blīvumu, nosverot mērkonteineri, kurā atrodas pulveris (4. attēls), jo dažādu piena aizstājēju blīvums, pat no viena ražotāja dažādiem produktiem, var atšķirties līdz pat 20 %, un arī viena un tā paša piena aizstājēja blīvums no dažādām partijām var nedaudz atšķirties. Tas ir ļoti svarīgi, jo, pārejot uz piena aizstājēju ar mazāku blīvumu, teļš vienkārši nesaņems barības vielas, kas tam pienākas saskaņā ar barošanas ieteikumiem.

3 Fotor

Kāpēc lielāks teļa dienas svars ir laba lieta?

• Jo lielāks dienas svars, jo ātrāk teļš sasniedz atšķiršanas svaru un jo mazāk tiek izmantots piena aizstājējs

.

• ātrāk pielāgojas koncentrātiem.

• ātrāk sasniedzot atšķiršanas svaru, samazinās vecums līdz pirmajai atnešanās reizei

.

• 100 g lielāks dienas svars nodrošina par 135–155 litriem lielāku izslaukumu pirmajā laktācijā. Divos pētījumos, kurus veica Soberons un Van Amburgs (2013) un Gersingers (2016), tika konstatēta korelācija starp dienas svaru un izslaukumu pirmajā laktācijā. Galvenais iemesls tam ir labāka piena dziedzeru attīstība.

• Intensīvas ēdināšanas un labas olbaltumvielu uzņemšanas nozīme ir acīmredzama

.

1 Fotor

Kad ir pienācis laiks atšķirt teļu?

Viens no rādītājiem ir BHB (beta-hidroksibutirāta) klātbūtne teļa asinīs. Tas ir svarīgs rādītājs, ka lielais krūtiņš sāk funkcionēt un, ja pēc dzirdināšanas pārtraukšanas teļam trūkst glikozes, tas spēs sevi nodrošināt ar enerģiju, ēdot.

Lielā atgremde ir aktīva, un aknas ražo nelielu daudzumu BHB. Kad teļa asinīs ir 0,2 mmol/l, tiek sasniegts punkts, kad teļu var atšķirt. Protams, vienkāršāks rādītājs ir tad, kad teļš apēd 2 kg koncentrētās barības dienā vai sasniedz atbilstošo svaru 100–110 kg.

Tātad rezumējot vēlos uzsvērt, ka visi dzīvnieki saimniecībā ir ļoti svarīgi, bet es vēlētos izcelt teļus, jo tie ir saimniecības nākotne.

Tie ir dzīvnieki, uz kuriem nedrīkst taupīt, patiešām, tiem jānodrošina vislabākie iespējamie apstākļi, jābaro tikai ar visaugstākās kvalitātes barību un jānodrošina vislabākā iespējamā aprūpe. Jo tas, kas ieguldīts šodien, atmaksāsies vēlāk.

Ja jums ir kādi jautājumi, lūdzu, sazinieties ar: Virginijus Kanapė, +370 649 76082 

Video