Putnu gripas uzliesmojums 20 000 tītaru saimniecībā Kretingas rajonā
Pārtikas un veterināro risku novērtēšanas valsts institūta laboratorija ir apstiprinājusi H5N1 putnu gripas vīrusa klātbūtni lielā tītaru fermā (V. Baltuoņa ferma) Anužu un Kalnišķu k., Kartenas sen., Kretingas r. pašvaldībā. Fermā kopumā bija aptuveni 20 tūkstoši putnu.
Saskaņā ar provizoriskiem datiem pagājušajā piektdienā, 10. oktobrī, saimniecības īpašnieki pamanīja putnu mirstības pieaugumu. Kā svētdien, 12. oktobrī, tika ziņots VMVT, no 5 380 vienā no trim novietnēm turētiem tītariem nobeigušies aptuveni 2 000 tītaru. VMVT amatpersonas steidzami paņēma paraugus testēšanai, kas šodien apstiprināja, ka saimniecībā ir iekļuvusi putnu gripa.
Apkārt inficētajai saimniecībai ir izveidotas aizsardzības un uzraudzības zonas: 10 km rādiusā ap saimniecību aizliegts pārvietot dzīvus putnus un to produktus bez atsevišķas VMVT Klaipēdas rajona atļaujas. Ierobežojumi būs spēkā vismaz 30 dienas pēc sākotnējās dezinfekcijas veikšanas.
Firmai ir uzdots iznīcināt liemeņus, pakaišus un barību, kā arī dezinficēt visu teritoriju un mājputnu novietnes. Lai novērstu slimības izplatīšanos, tiek nodrošināta produkcijas izsekojamība.
Kretingas novada pašvaldība šodien nolēma izsludināt ārkārtas situāciju Kartēnas novada pašvaldības teritorijā sakarā ar putnu gripas konstatēšanu.
Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVDC) Klaipēdas departamenta Kretingas nodaļa veiks profilaktiskus pasākumus, lai apzinātu personas, kas saskārušās ar inficētiem putniem, to izdalījumiem vai vidi. Tām tiks sniegta informācija par veselības stāvokļa uzraudzību, simptomiem un ieteikumi. Šobrīd risks sabiedrībai tiek vērtēts kā zems. Lietuvā līdz šim nav konstatēti cilvēku saslimšanas gadījumi ar putnu gripu. Plašāku informāciju skatīt: Putnu gripa - Nacionālais sabiedrības veselības centrs pie Veselības ministrijas.
Informācija patērētājiem: mikroorganismi ir jutīgi pret karstumu, tāpēc jēla mājputnu gaļa, tostarp olas, jāvāra vismaz 60 °C temperatūrā vismaz 8 minūtes. Pārtikas nekaitīguma eksperti iesaka vienmēr izvairīties no jēlas vai nepietiekami termiski apstrādātas gaļas vai olu lietošanas uzturā.
