Artišoku mīļotāju skaits Francijā samazinās
Artišokiem, kas reiz bija franču aristokrātijas prieks, tagad ir tendence samazināties. Francijā artišoki tiek audzēti divos galvenajos reģionos, taču pēdējā laikā tie saskaras ar konkurenci no citām valstīm.
.
Vārds "artišoki" cēlies no arābu valodas "ardi chawke", kas burtiski nozīmē "zemes ērkšķis". Vēstures avoti liecina, ka artišoku popularizēšanā Francijā liela nozīme bija itāļu muižniecei un Francijas karalienei Katrīnai de Mediči (1547–1559, bijusī Henrija II sieva), kura bija šī dārzeņa cienītāja.
Toties mūsdienās artišoklu patēriņš un artišoklu audzēšanas platības Francijā samazinās.
Nesen veikts pētījums liecina, ka artišokus biežāk patērē cilvēki vecumā no 60 gadiem – daži apgalvo, ka tieši šī vecuma grupa spēj novērtēt labu ēdiena garšu, savukārt jauniešiem artišokus šķiet mazāk pievilcīgi. Turklāt patēriņa vajadzības dažādās Eiropas Savienības valstīs ievērojami atšķiras: Itālijā vidēji uz vienu iedzīvotāju gadā tiek patērēti 8 kg artišoku, bet Francijā - tikai 800 g.
Pasaulē saražo 1,6 miljonus tonnu artišoku gadā, un Eiropas Savienībā (27 valstis) saražo 40 % no šīs produkcijas, galvenokārt Vidusjūras reģiona valstīs. Itālija (Apūlija, Sicīlija, Sardīnija) un Spānija ir galvenās artišoku ražotājas pasaulē, bet Ēģipte ir vadošā valsts šajā jomā..
Francijā 2023. gadā artišokiem bija apstādīti 4097 hektāri, un to produkcija sasniedza 23 331 tonnu
.
Francija katru gadu importē vidēji 15 000 tonnu artišoku. Sakarā ar spēcīgo ārvalstu ražotāju konkurenci lauksaimnieku apvienības mudina patērētājus izvēlēties vietējos artišokus, lai veicinātu valsts lauksaimniecības attīstību.
Art artišoku labvēlīgais iespaids uz veselību
Ir lai gan artišoks izskatās kā dārzenis, patiesībā tas ir zieds – asteru dzimtas daudzgadīgs augs, kas atgādina dadzīti. To ēd pirms ziedēšanas. Pārtikā var lietot mazus jaunos pumpurus (kurus var ēst neapstrādātus vai pusapstrādātus), vidēja lieluma pumpurus (kurus parasti konservē ar olīveļļu vai jūras ūdeni) un lielus nobriedušus pumpurus. Pēdējie tiek vārīti vai cepti ilgāk. Artišoku pumpurus, kas ir atplaukuši, t. i., uzziedējuši, nedrīkst ēst.
Artišoks ir ļoti noderīgs augs. Tajā ir daudz ogļhidrātu, A, C un B grupas vitamīnu un ļoti maz tauku. Tas ir bagātīgs dzelzs avots, kas uzlabo ēstgribu un ir ļoti labs aknām un nierēm. Artišoki tiek ēsti kā līdzeklis pret aterosklerozi, un to zaļie pumpuri pazemina holesterīna līmeni asinīs.
Kā izvēlēties artišoku
Kvalitatīvam un veselīgam artišokam jābūt nebojātam, ar jauku, gludu krāsu, bez plankumiem un ar nelielu pūkoņu daudzumu uz virsmas. Svaigam artišoku jābūt čīkstošam, kad to paņem un nedaudz nospiež. Pēc tam, kad artišoki ir atnesti mājās, tos nedrīkst uzglabāt ledusskapī ilgāk par nedēļu. Lai ilgāk saglabātu svaigus, pumpurus var apsmidzināt ar ūdeni (nekad nemazgājiet tos zem tekoša ūdens strūklas), ievietot maisiņā, sasiet un uzglabāt vēsumā.