Francijā aug pieprasījums pēc baklažāniem

Asociatyvi nuotr.

Francijā baklažāni kļūst par vispieprasītāko vasaras dārzeņu ne tikai sautējumiem vai Moussaka (gaļas un baklažānu sacepums), bet arī vienkārši apsmērēti ar eļļu un garšvielām, ko var pagatavot uz grila.

Vien vidējais francūzis gadā patērē aptuveni 1 kg baklažānu, savukārt Tuvajos Austrumos - 10 kg

.

Šobrīd pasaulē ir vairāk nekā 341 baklažānu šķirne, no kurām 50 tiek audzētas Francijā un ir iekļautas oficiālajā augu šķirņu katalogā

.

Vairāk nekā 85 % no pasaules baklažānu produkcijas nāk no Ķīnas un Indijas. Francijā baklažānu audzēšanas platība svārstās ap 1 407 hektāriem, un to raža ir vairāk nekā 40 000 tonnu.

Eiropā Itālija ir galvenā baklažānu audzētāja, un lielākā daļa šķirņu tiek audzētas ārā, savukārt Spānijā un Beniluksa valstīs dominē audzēšana siltumnīcās vai tuneļos. Francija pašlaik spēj apmierināt tikai 40 % no savām baklažānu vajadzībām.

Baklažānu priekšrocības 

Baklažāni satur vērtīgas uzturvielas, piemēram, šķiedrvielas, kāliju, magniju, vitamīnus B6, K, A un C. To garša un tekstūra padara tos par vērtīgu produktu daudzās brokastu, vakariņu un uzkodu receptēs. Bet vispirms par baklažānu priekšrocībām.

palīdz zaudēt svaru, pateicoties šķiedrvielām un antioksidantiem, kā arī zemajam kaloriju saturam. 100 g baklažānu – satur tikai 20 kcal, 3,4 g šķiedrvielu/100 g. Protams, ja to apcepsi taukos vai piepildīsi ar sieru –, šī dārzeņa vai drīzāk ogas zemā kaloriju vērtība nepalīdzēs.

Antioksidants flavonoīds antocianīns, kas piešķir baklažānam krāsu, palīdz stiprināt sirds un asinsvadu sistēmu

.

palīdz samazināt holesterīna līmeni, bet tikai tad, ja baklažānus necep taukos!

palīdz cīnīties pret vīrusiem un baktērijām; tā ir baklažānu sastāvā esošās hlorogēnskābes īpašība.

Pretvēža iedarbība – polifenoli antocianīns un hlorogēnskābe aizsargā šūnas no brīvo radikāļu iedarbības un audzēja audu attīstības un izplatīšanās, kā arī stimulē detoksikācijas fermentus šūnā un veicina vēža šūnu bojāeju.

palīdz smadzenēm labi funkcionēt, pateicoties baklažānu mizā esošajam nasunīnam. Tiek uzskatīts, ka tas palīdz uzlabot barības vielu transportēšanu šūnā, stimulē šlakvielu izvadīšanu un uzlabo smadzeņu asinsriti un atmiņu.

.

Kā izvēlēties baklažānus veikalā?

Kvalitatīva baklažāna mizai jābūt gludai, spīdīgai un tumši violetā krāsā. Ja vēlaties pārliecināties, ka baklažāns ir patiešām svaigs, nospiediet tā miziņu, lai redzētu, vai tajā nav kāda iespieduma.

Svarīgi! Zaļi un stipri pārauguši baklažāni (nav pieejami veikalos) nav piemēroti lietošanai pārtikā, jo tajos uzkrājas indīgā viela salinīns. Solanīns – tā ir ķīmiska viela, kas lielos daudzumos var izraisīt saindēšanos. Šādas saindēšanās simptomi ir slikta dūša, caureja, vemšana, vēdera krampji, galvassāpes un reibonis.

Žemės ūkio rūmai

Līdzīgi raksti

Video