Seims pēc debatēm apstiprina mājas degvīna legalizāciju

Asociatyvi nuotr.

Seims gatavojas legalizēt mājas degvīna ražošanu lauku tūrisma saimniecībās. Pašmāju spirta līdz 65 grādu grādiem būs atļauts ražot 100 litrus gadā - 10 reizes mazāk nekā iepriekš ierosināts.

Seims otrdien pēc debatēm apstiprināja šādus grozījumus Alkohola kontroles likumā. Par balsoja 60 deputāti, 22 bija pret, bet 27 atturējās.

Šādus dzērienus, ko ražo lauksaimnieki ar agrotūrisma saimniecībām un graudaugu kultūrām, nevarētu pārdot, bet tikai lietot pašu vai ģimenes patēriņam vai degustācijai uz vietas, kā arī tos nedrīkstētu pārvadāt vai ražot ar piedevām.

Šāda alkohola ražošanai izmantotajam aprīkojumam lauksaimniekam bija jābūt identificētam ar identifikācijas numuru.

Lauksaimniekiem, kas ražo mājas degvīnu, būs pienākums 48 stundas pirms ražošanas uzsākšanas informēt Valsts pārtikas un veterināro dienestu, norādot precīzu ražošanas uzsākšanas datumu, paredzamo pabeigšanas laiku un saražojamā produkta daudzumu, kā arī 24 stundu laikā norādīt precīzu saražotā mājas degvīna daudzumu.

Seims arī apstiprināja Monikas Ošmianskienes iesniegto grozījumu (par grozījumiem Alkohola kontroles likumā balsoja 48 deputāti, 15 bija pret, 31 atturējās), kas paredz lauku tūrisma sētas padarīt pieejamas cilvēkiem ar invaliditāti.

"Pieejamība cilvēkiem ar invaliditāti ir reglamentēta kopš 1994. gada, taču, ja paskatītos apkārt, atrast lauku sētu, kas būtu pieejama cilvēkiem ar invaliditāti, būtu gandrīz neiespējami. Lauku tūrisma attīstībā ir ieguldīta liela Eiropas Savienības nauda, bet atrast pieejamu sētu šodien ir neiespējami," sacīja Eiropas Parlamenta deputāts.

"Dodot atsevišķām lauku tūrisma saimniecībām iespēju ražot, degustēt vai pārdot, mēs paralēli varam īstenot citus labus mērķus, kas veicinātu sociālo labklājību," viņa piebilda.

Video