Nogriezt vai nenogriezt augošu tomātu lapas?
Vienu dārzkopji nogriež pilnīgi visas lapas no tomātu krūmiem savā dārzā, bet citi lapām nepieskaras. Kur ir patiesība, kāpēc tomātu krūmam ir nepieciešamas zaļas lapas vai arī tas var dzīvot bez tām?
?Neraugoties uz to, ka daudziem šis jautājums nešķiet svarīgs, diskusijas par tomātu lapu griešanu bieži uzliesmo. Tas ir saistīts ar izpratnes trūkumu par tomātu augšanu un nogatavošanos. Šķiet, kāds sakars lapu skaitam ir ar tomātu garšu? Bet tie abi noteikti ir saistīti.
Laistu griešanas atbalstītāji tomātiem sniedz savus argumentus:
• lapu retināšana uzlabo ventilāciju sakņu zonā;
• liela lapu masa izraisa spēcīgu mitruma iztvaikošanu no tomātu krūma, savukārt bez lapām augļi saņems vairāk mitruma un barības vielu;
• vienmēr ieteicams noņemt vecās dzeltenās lapas.
Uzskatās, ka augs ir kā sava veida sūknis – meklē mitrumu augsnē, lai to ātri iztvaicētu. Vai tas tā patiešām ir?
Sveco lapu likvidēšana arī nav tik vienkārša. Padomu &bquo;stādot tomātu stādus, noņemiet vecās dzeltenošās lapas“ droši vien ir dzirdējuši visi topošie dārzkopji. Jautājums ir, kā tomātu stādiem, kuriem vēl nav sākusies ziedēšanas un augļošanas fāze, jau ir vecas lapas?
Tomātiem jau no paša sākuma ir jābūt mērķtiecīgiem, lai tie ātri sāktu ražot augļus (tāpēc mēs tos stādām siltumnīcā). Taču slāpekļa mēslojums šajā gadījumā var būt kaitīgs. Augs veido sulīgi zaļu lapotni, bet faktiskais augļu veidošanās process aizkavējas
.Stādot stādus pastāvīgā augšanas vietā, var noņemt pāris lapas, lai augs varētu dziļāk iesakņoties un veidot papildu saknes. Tomātu krūmam augot, apakšējās 5-6 lapas var noņemt jebkurā posmā un jebkurā laikā. Tas uzlabo aerāciju sakņu zonā. Jānoņem arī tās lapas, kas saskaras ar zemi, kad augs jau ir piestiprināts pie balstiem. Tas ir slimību profilakses pasākums, jo vieta, kur lapas pastāvīgi saskaras ar mitru zemi, var kļūt par infekciju vārtiņiem.
Izretināt var arī lapu vidējo augstumu, kur lapas stipri nosedz viena otru un augļus. Kad apakšējā tomātu ķekara sāk nogatavoties, ir labi noņemt visas lapas līdz ķekaram.
Ja tomātu apakšējā ķekara sāk nogatavoties, ir labi noņemt visas lapas līdz ķekaram.
Bet ir divi svarīgi punkti:
Nobriedušam tomātu krūmam vienmēr jābūt vismaz 12 normālām, veselām lapām. Kāpēc? Iztvaikošana ir ne tikai liekā mitruma aizvākšana, bet arī paša auga ventilācijas sistēma. Iztvaicējot mitrumu, tomāti normalizē mikroklimatu ap tiem. Tas ir īpaši svarīgi karstās vasarās un siltos reģionos, kur tomāti aug atklātā saules gaismā bez ēnas vai ēnas.
&pull; Tomātu augļu barošana nenotiek tieši no saknēm, bet gan tikai pēc tam, kad barības vielas ir nonākušas uz lapas, kur saules gaismas ietekmē notiek fotosintēze. No turienes barības vielas nonāk augļos.
Pomātu lapu nogriešana rada barības vielu zudumu un līdz ar to arī augļu labās garšas zudumu. Tomātu augļi, protams, iegūs tradicionālo sarkano krāsu, un sēklas nogatavosies, taču skābes un cukuru līdzsvars augļos vairs nebūs tāds, kādam tam vajadzētu būt. Padomājiet par to, kad gatavojaties nogriezt vēl vienu „nevajadzīgu“ tomāta lapu. Iespējams, ka tieši šo lapu vajadzētu atstāt uz krūma.