Viļņas putnu ferma izvairās no atbildības par nedrošiem produktiem?
„Mūsu apņemšanās ir nepārtraukti uzraudzīt, kontrolēt un uzlabot visus procesus, lai patērētājiem sniegtu pārliecību un nodrošinātu drošu pārtiku“, saka Sandra Vičienė, AB „Vilniaus paukštynas“. Diemžēl mēra uzliesmojums kādā bērnudārzā Marijampoles rajonā liek apšaubīt šo uzņēmuma apgalvojumu.
Valsts pārtikas un veterinārais dienests (VVVT) pievērsa AB „Vilniaus paukštynas“uzmanību pēc tam, kad saņēma ziņojumu no Nacionālā sabiedrības veselības centra pie Veselības ministrijas (NVSC).
Līdz 2025. gada 28. februārim. 28.28.28. Marijampoles slimnīca sazinājās ar NVSC, lai noskaidrotu situāciju. Bērnam, kurš apmeklēja bērnudārzu Igliekā, bija diagnosticēts kampilobakteriālais enterīts. Saskaņā ar NVDK sniegto informāciju vēl vismaz 4 personām bija zarnu infekcijas pazīmes. Lai gan vēlāk laboratoriski kampilobaktēriju infekcija šīm personām netika apstiprināta. Tomēr VMVH uzsāka izmeklēšanu par iespējamo infekcijas slimības uzliesmojumu un paņēma paraugus no izglītības iestādes virtuves, kas apstiprināja kampilobaktēriju klātbūtni vistas fileju sastāvā.
MVH norādīja, ka Anzelma Matuča ģimnāzijas pirmsskolas izglītības nodaļa Marijampoles novada Igljaukā saņēma 18,518 kg saldētas broileru vistas filejas. Tās ražoja AB „Vilniaus paukštynas“ un piegādāja UAB „Vigesta“.
. <>Komentējot situāciju, uzņēmuma Vilniaus paukštynas komunikācijas vadītāja Sandra Vičienė norādīja, ka uzņēmums nav tiešais piegādātājs izglītības iestādei, un ierosināja sazināties ar tiešo piegādātāju, lai iegūtu sīkāku informāciju. Tomēr uzņēmuma pārstāve piebilda, ka: „saskaņā ar spēkā esošajiem tiesību aktiem kampilobaktērijas netiek uzskatītas par kritēriju, lai novērtētu tirgū laisto produktu nekaitīgumu. Citiem vārdiem sakot, pat ja produktos ir konstatēta kampilobaktērija, tas nav tiešs iemesls uzskatīt produktu par nedrošu. Šīs baktērijas ir daļa no procesa higiēnas kritērijiem, kas nozīmē, ka ražošanas procesā tās ir pastāvīgi jāuzrauga un jākontrolē.
VMVT eksperti arī ieteica un atgādināja, ka kampilobaktēriju baktērijas iet bojā, ja vistas gaļa tiek pareizi pagatavota. Ir svarīgi nodrošināt, lai vistas gaļa tiktu pagatavota vidējā temperatūrā, kas ir vismaz 75 grādi C. Tas palīdzēs iznīcināt baktērijas un samazināt saslimšanas risku ar kampilobakteriozi," norādīja VMVT.
Neraugoties uz to, VMVT aizliedza laist tirgū šo vistas gaļas partiju un izdeva steidzamu brīdinājumu par nedrošo produktu, kas RASFF sistēmā parādījās 13. martā. Viļņas VMVT nodaļai tika uzdots arī uzraudzīt ražotāju AB „Vilniaus paukštynas“, lai tas atsauktu nedrošo produktu no tirgus un veiktu nepieciešamos pasākumus pārtikas nekaitīguma nodrošināšanai nākotnē..
„Šobrīd nav saņemta papildu informācija par saslimušo personu skaitu vai saslimušo personu skaita pieaugumu“, – apliecināja VMVT un piebilda: „Pārbaudes laikā tika konstatēts, ka uzņēmumā (Iglojas bērnudārzs – aut. piezīme) nav palikušas piesārņotā produkta atliekas. Uzņēmums cieši sadarbojas ar VMVT un NVSC, lai nodrošinātu, ka šādi gadījumi neatkārtojas.
Campylobacter ir viens no visbiežāk sastopamākajiem cilvēku zarnu infekcijas slimību izraisītājiem. Saskaņā ar NVSC datiem daudzviet pasaulē šo baktēriju izraisītās infekcijas ir pat biežāk sastopamas nekā salmoneloze vai šigeloze. Ekonomiski attīstītās valstis nav izņēmums. Ir pierādīts, ka ar kampilobaktērijām var inficēties jebkurš ēdiens, kas nonāk caur ēdienu pagatavojošas personas rokām, virtuves piederumiem vai vienkārši no saskares ar nedrošu jēlu gaļu.
