Kā izveidot mājas alus darītavu
Lietuvas likumi atļauj mājas apstākļos brūvēt alu līdz 9,5 % spirta tilpumkoncentrācijai, ja tas nav paredzēts pārdošanai, bet tikai personīgam patēriņam mājās.
Pilnvērtīgas mājas alus darītavas telpās jābūt vairākām zonām – alus brūvēšanas un raudzēšanas zonai, mazgāšanas zonai, malšanas un iesala uzglabāšanas zonai, saražotā alus tehniskās uzglabāšanas zonai. Katrai no šīm zonām jāatbilst noteiktiem inženiertehniskajiem kritērijiem. Vēl ir jārūpējas par kanalizāciju, ventilāciju un, protams, par alus brūvēšanas iekārtām.
.
Mājas alus brūvēšanas telpa
Kādi ir daži no ideālas mājas alus darītavas parametriem: pirmais stāvs, pēc iespējas mazāk sliekšņu (lai samazinātu alus kratīšanu, to pārnesot). Vēlams segta nojume - tā ļauj ērti iesala malkot, smalcināt, sasmalcināt un spiest augļus, kā arī ziemā ļauj mucu iznest gaismā.
.
Brūvētavas griestu augstumam nav nozīmes, taču alus darītāji nodarbojas arī ar destilāciju. Lielākais izmērs destilācijā ir rektifikācijas kolonna - cilindrs ar iekšējām starpsienām. Ja alus darītava tiek būvēta no nulles, ieteicama telpa ar griestu augstumu 3–3,5 m (piemēram, mezonīns vai kāpņu telpa, vai bēniņi zem divslīpju jumta kores). Šai telpai jābūt aprīkotai ar elektrības kontaktligzdu.
Svarīgi ir arī apsvērt ieejas un piekļuves bravo telpām. Ieejas ir jāparedz iepriekš, lai tajās varētu iebraukt ratiņkrēsli un ratiņkrēsliņi. Pārvietošanai starp zonām jābūt vienkāršai un pieejamai.
Ko izrotāt bravoru
Ideāls sienu un grīdas segums mājas alus darītavai būtu keramikas flīzes. Tā ir nedegoša, izturīga pret jebkādiem agresīviem medijiem un, pats galvenais, viegli tīrāma. Ja flīzes nav piemērotas, ieteicams izvēlēties pārklājumu, kas ir ūdensnecaurlaidīgs un ar ļoti gludu virsmu. Tas atvieglos mazgāšanu, tīrīšanu un, ja nepieciešams, dezinfekciju.
Liekot bravo grīdu, apsveriet pastiprinātu aizsardzību pret mitrumu. Atcerieties, ka bravoros tiek vārīta salda misa un labākais tīrīšanas līdzeklis ir šļūtene ar ūdeni.
Drenāža brūvētavā
Vārītavas grīdā ieteicams ierīkot drenāžas, kas ir trausli kanāli, kas paredzēti šķidrumu novadīšanai uz kanalizācijas sistēmu.
.Grīdas notekas alus brūvēšanas zonā un fermentācijas zonā, kas paredzētas grīdu novadīšanai ar šļūteni, ietaupa mums daudz laika. Tomēr kāpnēm grīdā ir nepieciešamas slīpnes, kas prasīs visu alus brūvēšanas iekārtu kāju pielāgošanu.
Dažas mājas alus darītavas šajā gadījumā samierinās ar kompromisu – gludu, mitrumizturīgu grīdu ar iebūvētām punktveida kāpnēm un lielu mopu, lai iedzītu ūdeni kāpnēs.
Ūdens padeve bravoram
Būtu ļoti lietderīgi uzstādīt pāris kolektoru vārīšanas zonas sienā un fermentācijas zonas sienā.
Būtu ļoti lietderīgi uzstādīt pāris kolektorus vārīšanas zonas sienā un fermentācijas zonas sienā.
Piedāvājiet kolektoru ar 4 izvadiem aukstā ūdens pieslēgšanai un kolektoru ar 2 izvadiem karstā ūdens pieslēgšanai
.
Šādā gadījumā nav nepieciešams noņemt otru šļūteni, lai pieslēgtu vienu šļūteni, kas ir ērti, ietaupa daudz laika un dod brīvu vietu iespējamai iekārtas paplašināšanai.
Ja nākotnes plānos ietilpst mājas vīna darītava, aukstā ūdens līnijai ieteicams pievienot spiediena reduktoru.
Aprīkojums mājas alus darītavai
Liels nerūsējošā tērauda vai emaljēts katls – pirmajām reizēm. Nākotnē, iegūstot lielāku pieredzi, tvertne misas vārīšanai.
Sākumam pietiks ar vienkāršu lielu katlu, bet kvalitatīvākas brūvēšanas nolūkā ir nepieciešams speciāls katls ar termometru un krānu.
Kanns ir nepieciešams, ja plānojat brūvēt alu no iesala. Dzirnaviņas nav ļoti dārgas.
Fermentators vai tā vienkāršots ekvivalents. Tas ir īpašs trauks fermentācijas procesa atbalstam. Kā sākumpunktu var izmantot spaini ar cieši pieguļošu vāku, kas neļauj gaisam izplūst cauri.
Hidrauliskais vārsts. Ierīce, kas izlaiž gaisu no fermentācijas tvertnes un neļauj tajā iekļūt ārējam gaisam.
termometrs. Nepieciešams, lai kontrolētu misas temperatūru fermentācijas laikā.
Termometrs. Nepieciešams, lai kontrolētu misas temperatūru fermentācijas laikā.
Plastmasas vai nerūsējošā tērauda lāpstiņa maisīšanai. Lai ar to būtu ērtāk strādāt, nepieciešams garš rokturis.
Jums būs nepieciešami arī stikla trauki. Vislabāk piemērotas ir speciālas pudeles ar skrūvējamiem vāciņiem. Taču var izmantot arī parastas stikla pudeles ar metāla kroņa vāciņiem un budžeta plastmasas pudeles. Stikla pudelēm nepieciešams īpašs aizvākojuma instruments - aizbāzni.
Elektra bravore
Ir ļoti ieteicams mājas bravora telpā ierīkot 380 V (ātrāka sildīšana un uzsildīšana). Ja esošajā telpā jau ir standarta mājsaimniecības 230 V instalācija, nepieciešamas vismaz divas atsevišķas līnijas ar 16 A slēdžiem.
Būtu labi, ja blakus plānotajai brūvētavai būtu otra rozete kā atsevišķa līnija ar atsevišķu iekārtu. Tas ļaus paralēli uzsildīt ūdeni uzliešanai vai izmantot zemas temperatūras sildītāju
.Ja iespējams, nodrošiniet vēl vienu līniju elektriskajām plītīm ar īpašu kontaktligzdu (25 A) un ar biezāka šķērsgriezuma kabeli. Piemēram, variants gatavošanas zonā: divas līnijas standarta rozetēm (230 V, 16 A/3,5 kW), atsevišķa līnija ar kontaktligzdu (380 V) elektriskajām plītīm (6 kW).
.
Gara un smaku nosūcējs
Virtuves tvaika nosūcējs ir nepieciešams 2 lietojumiem: misas vārīšanai un iesala smalcināšanai.
Ja iesala smalcināšanu veic ārā zem nojumes, tad var iztikt bez tvaika nosūcēja. Alus brūvēšanai parasti pietiek ar vienkāršu nosūces šļūteni caur logu. Tomēr lielākas jaudas mājas alus darītavām vēlams izmantot atsevišķu tvaika nosūcēju - parasti tas ir standarta aksiālais ventilators.
Mājbrūvniecības sastāvdaļu glabāšanas telpa
Rauga un apiņu uzglabāšanai ir piemērots jebkurš ledusskapis, lai cik mazs tas būtu. Šeit noderēs virtuves mēbeļu stila laboratorija. Atsevišķs ledusskapis parasti nav nepieciešams, ja tiek uzstādīti dzesēšanas skapji alus karbonizācijai vai gaišā alus raudzēšanai.
Par iesala uzglabāšanu. Iesals – iecienīts peļu gardums. Un ir divi risinājumi: izmitināt kaķi iekštelpās vai uzglabāt iesalu noslēgtos plastmasas traukos.
Vēl viens labs risinājums ir uzglabāt iesalu 220 litru plastmasas mucās ar ventilācijas caurumiem vākā.
Svarīgi atzīmēt, ka iesals ir diezgan jutīgs pret smakām. Vienkāršāk sakot, neglabājiet iesalu garāžā, benzīna vai citu gaistošu šķidrumu tuvumā.