Par kūpinātu zivju kūpināšanas pārkāpumiem draud bargs naudas sods

VMVT nuotr.

Valsts Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) ir uzsācis neplānotu pārbaudi Sventājā, Kopu ielā, lai pārbaudītu aizdomas, ka zivis tiek kūpinātas antisanitāros apstākļos un, iespējams, nelikumīgi tirgotas. Pārbaudes laikā inspektori konstatēja, ka kūpinātu zivju tirgotājs Ž. C. nebija reģistrējis šo darbību VMVT un kūpinātās zivis uzglabāja nepiemērotos apstākļos, kā rezultātā produkts varētu būt nedrošs patēriņam. 

Lai gan vasaras sezonā VMVT personai bija aizliegusi veikt nelikumīgu darbību un uzlikusi naudas sodu 195 eiro apmērā, tā joprojām nebija reģistrējusi savu darbību VMVT un turpināja nelikumīgi nodarboties ar kūpinātu zivju tirdzniecību. Veicot atkārtotu pārbaudi kopā ar Apvienotās operatīvās darbības centra ekonomiskās policijas darbiniekiem, tika konstatēts, ka Ž. C. nebija izpildījis iepriekšējās VMVT inspektoru prasības un nebija novērsis dažus trūkumus, piemēram, kūpinātas un atdzesētas zivis uzglabājis uz atvērta letes, nevis ledusskapī, nepasargājot tās no ārēja piesārņojuma, un turpināja nelikumīgi tirgot zivis. Atkārtotu pārkāpumu rezultātā Ž. C. tika piemērotas stingrākas sankcijas un viņam tika uzlikts naudas sods EUR 1040 apmērā.  

Vien vasaras sezonā, kad kūpinātu zivju tirdzniecība ir ļoti populāra atpūtnieku un vietējo iedzīvotāju vidū, VMVT inspektori Klaipēdas reģionā pārbaudīja 14 zivju un zivju produktu tirdzniecības vietas – 4 no tām fiksēja pārkāpumus: sākot no nepietiekamas darbinieku higiēnas, produktu uzglabāšanas apstākļu pārkāpumiem un beidzot ar cenu marķējuma nenodrošināšanu, turklāt ne visi tirgotāji inspektoriem iesniedza termometra pārbaudes sertifikātu un dzeramā ūdens pārbaudes protokolu. Par konstatētajiem pārkāpumiem viņiem tika piemēroti administratīvie sodi.  

VVD atgādina, ka zivju produkti ir vieni no ātrbojīgākajiem produktiem un, uzglabājot tos nepareizos apstākļos, var radīt veselības problēmas, tāpēc ir ļoti svarīgi nodrošināt stingru prasību ievērošanu, realizējot šos produktus.    

Kas patērētājiem jāzina, ja viņi vēlas iegādāties kvalitatīvas kūpinātas zivis?

Zivi ir produkts, kas ātri bojājas un ir jutīgs pret uzglabāšanas apstākļiem un ilgumu. Ja zivis tiek uzglabātas nepareizos apstākļos, tās var izraisīt saindēšanos ar pārtiku. Tāpēc pircējiem pašiem ir jābūt modriem un jāizvairās pirkt zivis no gadījuma tirgotājiem.  

Svaigi kūpinātām zivīm ir zeltaina krāsa, un to virsma ir tīra un sausa. Nesadalītas zivs vēders ir – nesadalīts, un muskuļi ir pelēcīgi dzeltenā krāsā, stingri, sagriežot nedaudz saraujas. Šo zivju smarža ir patīkama un raksturīga kūpinātiem produktiem.  

Kūpinātas zivs virsma ir mitra, gaiši zeltainā vai pelēcīgā krāsā, vēders ir ļengans, dažkārt saplēsts, gaļa ir ļengana, un smarža ir nepatīkama.   

Karsti kūpinātu zivju virsma ir no gaiši zeltainas līdz brūnai krāsai. Konsistence ir maiga, sulīga, var būt sausa, kraukšķīga, un tai ir patīkama smarža.  

Zivs virsma ir mitra, lipīga, ar asu vai pelējuma smaku, vēders ir ļengans vai saplaisājis, zarnām ir sadalīšanās pazīmes, muskuļi ir ļengani un gaļa ir sasmakusi.

VMVT

Video