No Terra Madre Salone del Gusto 2024 jubilejas pasākuma ar vēstījumu saimniecībām un lauksaimniekiem
No 26. līdz 30. septembrim Turīnā, Itālijā, notika desmitais jubilejas pasākums, kas tiek rīkots reizi divos gados - Terra Madre Salone del Gusto 2024. Divdesmit gadu pastāvēšanas laikā pasākumā ir piedalījušies vairāk nekā 40 000 delegātu no visas pasaules. Šogad pasākumā piedalījās 3000 delegātu no 122 valstīm, galveno uzmanību pievēršot klimata pārmaiņām, pārtikas kultūras saglabāšanai un bioloģisko saimniecību iespējām un perspektīvām. Dalībnieki 700 stendos prezentēja savus audzētos un ražotos produktus.
Slow Food, kas ir šī neparastā pasākuma iniciators, uzaicināja Lēnā tūrisma asociācijas prezidenti Henrietu Miljuškieni pārstāvēt savu valsti. Lietuvā ir bijušas vairākas iniciatīvas pievienoties Slow Food kustībai, taču bez panākumiem.
Terra Madre 2024 pasākumā galvenā uzmanība tika pievērsta jaunajai Slow Food iniciatīvai – zemnieku saimniecībām. Jau vasarā notika pirmās tālmācības topošajiem Slow Food saimniecību vērtētājiem. Henrieta Miljuškiene tika izvēlēta kā viena no 30 vērtētājiem no visas pasaules, kuriem bija reāli jāizmēģina vērtēšanas sistēma un jānozīmē vismaz viena saimniecība Slow Food saimniecību kategorijai savā valstī.
Turīnā notikušajā pasākumā Terra Madre tika apmācīti vēl aptuveni 200 vērtētāji, lai novērtētu saimniecības, izmantojot īpaši izstrādātu anketu. Tiek cerēts, ka līdz 2025. gadam visā pasaulē tiks nominētas 1000 saimniecības Slow Food Farm kategorijā. Šai kategorijai ir nominēta viena Lietuvas saimniecība. Novērtēšanas process vēl turpinās. Līdz gada beigām būtu jānoskaidro pirmās oficiāli atzītās Slow Food saimniecības visā pasaulē.
Kas ir Slow Food saimniecība? Tā nav produktu sertifikācija, bet gan saimniecības nominācija. Tā ir starptautiska atzinība saimniecībai, kas darbojas saskaņā ar agroekoloģiskiem principiem. Kas ir agroekoloģija? Tā ir ilgtspējīga lauksaimniecība, kurā galvenā nozīme ir bioloģiskajai daudzveidībai, tradīcijām un cieņai pret dabu. Slow Food Farm saka NĒ ķimikālijām, ĢMO un monokultūrām. Slow Food Farm saka "jā" senām sēklām, pieradinātām dzīvnieku sugām un tradicionālajai kulinārijai. Barojoša, tīra un godīgi ražota pārtika - tādi ir Slow Food Farm galvenie kritēriji.
Slow Food jau gandrīz 40 gadus ir kļuvusi par atbalstītāju kopienu. Galvenā uzmanība ir bijusi un joprojām ir pievērsta pārtikai, pārtikas kvalitātei un pārtikas tradīcijām. Pēdējā laikā visā pasaulē arvien vairāk izpaužas klimata pārmaiņu ietekme, kas ir būtiski saistīta ar ķīmisko saimniecību ietekmi uz vidi. Pārtika sākas saimniecībā. Un tā sākas ar lauksaimnieka pasaules uzskatu un vērtībām, tāpēc nav nejaušība, ka Slow Food ir pievērsies saimniecībām, kas cenšas nodrošināt uzturvielām bagātus, tīrus un godīgi audzētus produktus.
Terra Madre pasākuma laikā katru stundu vienlaicīgi notika aptuveni 20 pasākumi, diskusijas, konferences, tikšanās un degustācijas. Kopumā – 1000 pasākumu. To visu būtība – kā pārvaldīt notiekošās kataklizmas un nodrošināt visiem piekļuvi veselīgai, barojošai un nepiesārņotai pārtikai, kā pārvaldīt zemes degradāciju un nodrošināt bioloģisko daudzveidību.Lietuvas pārstāvji pasākumā drīzumā sagatavos galveno Slow Food dokumentu tulkojumus lietuviešu valodā. Tiks organizētas arī apmācības vairākām potenciālajām kopienām, kas varētu kļūt par pirmo Slow Food convivium mūsu valstī. Šo konviviumu dalībnieki turpinās izplatīt Slow Food idejas Lietuvā, gatavojot/audzējot ēdienu.
