Lauksaimniekiem tiek ierosināts atļaut saražot papildu divus litrus mājputnu gaļas kvalitātes pārbaudei.

Asociatyvi nuotr.

Parlamentā tiek virzīts priekšlikums atļaut graudkopjiem, kuriem ir agrotūrisma lauku saimniecības, izgatavot papildus divus litrus mājās gatavota alkohola, kas pazīstams kā "mājas" alkohols, kā paraugu tikai sertifikācijas vajadzībām.        

Šis daudzums tiktu izmantots kvalitātes pārbaudei – pēc tam, kad Lauksaimniecības aģentūra būtu veikusi novērtējumu, lauksaimnieki saņemtu nacionālā mantojuma sertifikātu šim produktam un varētu to ražot.   

Šobrīd likums ļauj viņiem ražot līdz 100 litriem mājas alkohola gadā.

Trešdien Saeimas Tautsaimniecības komiteja apstiprināja grozījumus Alkohola kontroles likumā.

Tagaidā Saeimas Tautsaimniecības komiteja apstiprināja grozījumus Alkohola kontroles likumā.

Kā komisijai pastāstīja grozījumu iniciators Kazys Starkevičs, šobrīd lauku tūrisma viensētu īpašnieki šādus dzērienus neražo, jo nav sertificēti. 

Pašreizējā kārtība paredz, ka mājās gatavotais dzēriens ir jāizmanto personīgam vai ģimenes patēriņam vai degustācijai uz vietas un to nedrīkst pārvadāt, kas liedz zemniekiem iesniegt paraugus novērtēšanai un iegūt sertifikātu un uzsākt ražošanu.

No pagājušā gada novembra parlaments ir legalizējis lauksaimniekiem iespēju agrotūrisma lauku saimniecībās ražot mājas dzērienus līdz 65 grādu stiprumam, kas atzīti par nacionālā mantojuma produktiem. gadā var saražot līdz 100 litriem, taču tikai lietošanai uz vietas, nevis pārdošanai.   

Garšīgajiem dzērieniem jābūt iepildītiem stikla traukā, kura tilpums nepārsniedz vienu litru, un uz etiķetes jābūt norādītam numuram, lauksaimnieka, kas dzērienu saražojis, nosaukumam, ražošanas datumam un laikam, produkta sastāvam un etilspirta tilpumprocentuālajam daudzumam. 

Video