Lāča ķiploki. Kādēļ tas ir noderīgs un ko tas var darīt
Kas labs ir lāča ķiplokā
Pavasarī lāča ķiploki stiprina cilvēka imūnsistēmu, kas ziemā ir novājināta. Pievienojot to savai ēdienkartei agrā pavasarī, vari aizmirst par vitamīnu trūkumu. Lāča ķiplokā ir 15 reizes vairāk C vitamīna nekā citrona vai apelsīna augļos. 250-300 g lāča ķiploku atbilst cilvēka diennakts vajadzībai pēc C vitamīna. Pateicoties augstajam fitoncīdu saturam, meža ķiploki ir lielisks antibakteriāls līdzeklis. Augs stiprina visa organisma aizsargspējas, bagātinot to ar vitamīniem un padarot to spēcīgāku infekciju un saaukstēšanās laikā.
Šim vērtīgajam augam piemīt ne tikai spēcīga pretvīrusu iedarbība, bet arī normalizē asinsspiedienu, uzlabo ādas stāvokli, satur K vitamīnu, kas uzlabo redzi, regulē kalcija vielmaiņu un novērš kalcija sāļu uzkrāšanos artērijās. Tā satur aminoskābi glicīnu, kas labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnu traktu. Lāča ķiploks palīdz novērst holesterīna uzkrāšanos, stimulē sirdsdarbību un uzlabo vielmaiņu.
Ārvalstu medicīna jau sen eksperimentē ar lāča ķiplokiem. Apvienotajā Karalistē, Kanādā un Austrālijā aptiekās pārdod kapsulas, kas satur kaltētu lāča ķiploku pulverī. Tas ir uztura bagātinātājs, kas pazemina asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs un mazina krampjus. Preparātiem ir pozitīva ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu. Eiropas valstīs lāča ķiploku spirta ekstrakts tiek tirgots kā antibakteriāls un pretsēnīšu līdzeklis.
Ķiploku ēteriskajai eļļai, kuras šajā augā ir daudz, ir pretvīrusu, pretparazītu, antibakteriāla un pretsēnīšu iedarbība uz ādu un matiem. Ķiploki ir bagāti ar labvēlīgiem antioksidantiem – piemēram, beta-karotīnu (A vitamīna provitamīnu), kas stimulē imūnsistēmu. vai sēra savienojumi, kas darbojas kā lipīdu līmeni pazeminošas vielas (pazemina holesterīna līmeni), uzlabo sirds un asinsvadu darbību un šķidrina asinis. Aminoskābēm, kas satur selēnu, ir pretkancerogēna iedarbība un tās novērš vēža šūnu veidošanos. Lāča ķiploka sastāvā esošie pektīni izvada toksīnus no organisma.
Vitamīni A, E, C un B grupas vitamīni no lāča ķiplokiem tiek uzskatīti par organisma atjaunošanās stimulatoriem, kas veicina skaistu ādu, veselīgus matus un reproduktīvo veselību
.Gatavošanā kā garšvielu izmanto lāča ķiploka virszemes daļas (lapas, ziedus un daiviņas) un dažkārt arī tā daiviņas. Lapas un ziedlapiņas pavasarī var ēst svaigas, tās var pievienot salātiem ar skābo krējumu, zupām un pīrāgu pildījumiem. Augs ir interesants papildinājums gaļas, zivju un dārzeņu ēdieniem, jo pastiprina to aromātu un garšu. Tomēr tas jālieto piesardzīgi un nedrīkst ļaunprātīgi izmantot. To var arī sagatavot uzglabāšanai ziemā, sālot, marinējot, sālot, žāvējot un sasmalcinot hermētiskā traukā, lai ziemā uzglabātu.
Kā bīstami ir lāča ķiploki
Speciālisti iesaka nepārspīlēt ar lāča ķiploku lietošanu pārtikā, jo, lietojot to nesamērīgi, tas var izraisīt bezmiegu, galvassāpes, caureju un citas kuņģa problēmas. Saskaņā ar dažādu avotu datiem dienā katrā ēdienreizē (brokastīs, pusdienās, vakariņās) vajadzētu uzņemt no 10 līdz 22 loksnēm.
Tiem, kas slimo ar hepatītu, pankreatītu, kuņģa čūlu, gastrītu, kuņģa skābi, kolītu un citām kuņģa un zarnu trakta slimībām, epilepsiju, holecistītu un alerģijām, no meža ķiploku lietošanas vajadzētu atturēties. Šī auga spēcīgā stimulējošā iedarbība uz gremošanu var nelabvēlīgi ietekmēt jau slimā kuņģa un zarnu darbību. Sakarā ar spēcīgo stimulējošo un kairinošo iedarbību uz kuņģa un zarnu trakta gļotādu savvaļas ķiplokus nevajadzētu lietot uzturā bērniem līdz trīs gadu vecumam. Meža ķiploki nav ieteicami arī cilvēkiem ar asinsrites problēmām, īpaši, ja slimnieks pašlaik lieto asins šķidrinātājus.
Launo ķiploku grūtniecības laikā nevajadzētu ēst ļoti daudz – tikai pāris lapas. Zīdīšanas laikā no savvaļas ķiploku ēšanas arī jāizvairās, jo augs maina mātes piena garšu un var izraisīt bērna atteikšanos sūkāt.
.
Lāčos ķiplokus nav ieteicams izbarot mājlopiem, jo tie piešķir gaļai nepatīkamu garšu un baroto dzīvnieku pienam sarkanīgi dzeltenu nokrāsu. Tomēr lāča ķiplokiem nav nelabvēlīgas ietekmes uz pašiem dzīvniekiem vai to veselību.
Dar viena neērtība, ko var radīt lāča ķiploks, ir tā lapas, kas ļoti līdzinās dažu indīgu augu lapām: ķemmīšlapiņai, lācenītei un glīvenei. Tāpēc nepieredzējuši iesācēji riskē izvēlēties nepareizu augu. Taču tā vairs nav lāča ķiploku, bet gan to audzētāju vaina. Spulgziedes, lāceņu un lāceņu lapas satur organismam kaitīgas toksiskas vielas. Lāča ķiploki no tiem atšķiras ar spēcīgo ķiploku smaržu.
Lāča ķiploki var kaitēt arī makam, jo savvaļā savāktus eksemplārus, īpaši lielos daudzumos, ir aizliegts pārdot. Tiek piemēroti naudas sodi: 10-30 eiro fiziskām personām un 70-140 eiro juridiskām personām.
Karī ar savvaļas lāču ķiplokiem dažkārt ir iespējams noķert arī ērci. Tad ērci var piesūkties cilvēkam vai arī cilvēks var nepamanīt lapās esošo ērci un apēst to kopā ar savvaļas ķiploku salātiem - taču tādējādi arī riskē inficēties ar ērču encefalītu. Lai atklātu ērci mājās atnestajās lapās, mājās rūpīgi jāpārlasa visas lapas un tās rūpīgi jānomazgā ar tekošu ūdeni.
