Anglijas lauksaimnieki mēģinās audzēt ģenētiski modificētu labību

Asociatyvi nuotr. Canva nuotr.

Anglijā ir uzsākts projekts, kura mērķis ir pirmo reizi Eiropā izmēģināt precīzo selekciju graudaugu kultūras komerciālās saimniecībās, ziņo Farminguk.com.

Precīzās selekcijas kviešu izmēģinājumu lauki jau ir novākti, tādējādi aizsākot revolucionāru projektu. Platforma PROBITY (A Platform to Rate Organisms Bred for Improved Traits and Yield) ir izstrādāta, lai novērtētu organismus, kas audzēti, lai uzlabotu ražas kvalitāti. Projektā tiks pārbaudīta precīzu graudaugu šķirņu audzēšana un apstrāde. Rezultāti tiks ātrāk ieviesti ilgtspējīgas lauksaimniecības nozarē.

Šo projektu vada Lielbritānijas Lauku saimniecību inovāciju tīkls (BOFIN). Tas ir trīs gadus ilgs, 2,2 miljonus sterliņu mārciņu vērts daudzu partneru projekts, ko finansē Defra lauksaimniecības inovāciju programma, ko īsteno Innovate UK.

Saimnieki tiek aicināti iesaistīties projektā un apspriest precīzās lauksaimniecības kultūru audzēšanu. Šādus augus var izveidot, izmantojot gēnu rediģēšanu - plaši izmantoto tehnoloģiju, kas ļauj zinātniekiem veikt augu DNS izmaiņas, kuras ir līdzīgas dabā sastopamajām, bet tiek ieviestas mērķtiecīgi.

Ģenētisko tehnoloģiju (precīzās selekcijas) likums jau tagad ļauj tirgot un pārdot konkrētus ģenētiski rediģētus augus. Pēc Brexit Anglija pašlaik ir vienīgā valsts Eiropā, kur šo jauno materiālu var audzēt lauksaimnieku laukos.

Projekta ietvaros 2025. gadā tiks pavairotas sēklas, kas savāktas no parauglaukumiem Noričas apkaimē, lai lauksaimnieki nākamajā gadā varētu audzēt izmēģinājumu kultūras. Divas citas graudaugu šķirnes tiek audzētas Rothamstedas pētniecības institūta siltumnīcās, un arī tās tiks pavairotas un pārbaudītas saimniecībās pēc ražas novākšanas šoruden.

Trīs šķirnes tiks audzētas komerciālās saimniecībās, un lauksaimnieki, zinātnieki un pārtikas ražotāji tās testēs un pārbaudīs, lai noteiktu to potenciālu. Projektā iesaistītās trīs graudu šķirnes ir: kvieši, kuriem ir uzlabotas cepšanas, grauzdēšanas un pārstrādes īpašības; mieži, no kuriem iegūst enerģētiski bagātu barību, lai samazinātu metāna emisijas no mājlopiem, un kvieši, kuriem ir rupjāka graudu izmēra graudi un kuri sola palielināt produktivitāti.

Oksfordšīras lauksaimnieks un BOFIN dibinātājs Toms Alens Stīvenss (Tom Allen-Stevens) teica, ka projekts ir "ārkārtīgi svarīgs" lauksaimniecībai un pārtikas ražošanai Anglijā. Mums ir jāražo uzturvērtīgāka pārtika, izmantojot mazāk resursu un mazāk ietekmējot vidi. Zinātnieki izstrādā jaunas augu šķirnes, kas varētu palīdzēt mums risināt šo uzdevumu. Projekts palīdzēs pārnest šīs šķirnes no laboratorijas uz lauksaimnieku laukiem, kur mēs varēsim pilnībā novērtēt to potenciālu un pavērt ceļu inovācijām.

 

Video