Kā paātrināt vēlo tomātu nogatavošanos mājās

Asociatyvi nuotr.

Pēdējo šķirņu tomātus var novākt līdz septembra beigām. Atkarībā no klimata un laikapstākļiem līdz pat 60 % tomātu var nebūt nogatavojušies. Šos tomātus nosūta nogatavoties mājās uz palodzes. Kā pareizi un ātri nogatavināt tomātus, lai iegūtu pēc iespējas gatavākos augļus?

Ja septembrī laiks ir vēss un lietains, labāk negaidīt, kad tomāti nogatavosies uz krūma, jo, ja mitrums ir liels, tos var sabojāt fitoftora (tomātu puve). Lai saglabātu ražu, labāk novākt un nogatavināt zaļos tomātus. Taču ir svarīgi precīzi zināt, kad novākt nenogatavojušos zaļos tomātus. Ja augļi vēl ir zaļi vai bālgani ar krēmīgu nokrāsu, bet ir sasnieguši šķirnes lielumu un sēklas griešanas laikā ir pilnībā attīstījušās, šos tomātus var nogatavināt uz palodzes. Mazus un vāji attīstījušos augļus vajadzētu atstāt uz krūma, jo mājās tie nenogatavosies paši no sevis.

Slimojošus tomātus nedrīkst novākt nogatavošanai neatkarīgi no to gatavības pakāpes. Tie jāiznīcina, lai novērstu slimības izplatīšanos uz veseliem augļiem.

Visi laukā augošie zaļie tomāti jānovāc no krūmiem, pirms gaisa temperatūra naktī noslīd zem 5 °C.

Visi siltumnīcās audzētie tomāti jānovāc no krūma, kad tie ir nedaudz nenogatavojušies (gaiši brūni). Precīzs laiks, kad novākt siltumnīcu tomātus, lai tie nogatavotos, ir atkarīgs no stādīšanas laika un šķirnes. Parasti pirmā siltumnīcu tomātu raža tiek novākta jūnija sākumā, bet vēlīno šķirņu tomātus no krūma novāc septembra beigās. Tomēr jāņem vērā arī laika apstākļi.

Siltumnīcas parasti izmanto lipīgiem un jutīgiem tomātiem, kas baidās no sala. Tāpēc, tiklīdz siltumnīcas augsnes temperatūra nokrītas zem 9 °C, šos tomātus nogatavina mājās.

Tādēļ, tiklīdz siltumnīcas augsnes temperatūra nokrītas zem 9 °C, šos tomātus nogatavina mājās.

Kā pareizi novākt tomātus nogatavošanai

Parastos tomātus no krūma novāciet ik pēc 3-5 dienām. Svarīgi neļaut augļiem pārgatavoties, jo tad tos nevarēs ilgi uzglabāt (tos ēd uzreiz) un pasliktināsies tomātu garša.

Tomātus nevajadzētu novākt, jo tie nebūs ilgi uzglabājami (tos ēd uzreiz) un pasliktināsies to garša.

Tomātus novāc sausā laikā neatkarīgi no to gatavības pakāpes. Labāk to darīt no rīta, pirms tie sasilst saulē. Izmantojot asas šķēres, augļus uzmanīgi nogriež kopā ar kātiņu. Tajā pašā laikā ir ļoti svarīgi nesabojāt miziņu: pat neliela brūce samazina augļu derīguma termiņu un var izraisīt puvi un pelējumu.

Pēc tam tomātus šķiro pēc to gatavības pakāpes, un augļus ar mehāniskiem bojājumiem un slimību pazīmēm noraida. Lai novērstu fitoftoras attīstību, novāktos tomātus uz 1-2 minūtēm iegremdē karstā ūdenī (60° C) un pēc tam saudzīgi noslauka līdz sausumam. Karstais ūdens nogalinās sēnīšu sporas uz augļa virsmas.

.

Veselus vidēja vai liela izmēra tomātus rūpīgi notīra no smiltīm vai netīrumiem un novieto nogatavoties.

Spēju nogatavināt vidēja vai liela izmēra tomātus

Pomātu nogatavināšanas metodes mājas apstākļos

Pirmā metode ir tradicionālā metode - labi vēdināmā un pietiekami mitrā telpā, kur temperatūra ir 20-25 °C. Tomātus izvieto plauktos, grozos vai kastēs vairākos slāņos (ne biezākos par 20 cm) un pārbauda ik pēc 3-5 dienām: nogatavojušos augļus izņem, bet bojātos iznīcina.

Tomātu nogatavošanās apstākļus var mainīt pēc audzētāja ieskatiem. Lai paātrinātu procesu, paaugstiniet istabas temperatūru līdz 28 °C, nodrošiniet spilgtu apgaismojumu un starp zaļajiem un baltajiem augļiem ievietojiet dažus sarkanos (pilnībā nogatavojušos) tomātus, sarkanos ābolus vai banānus. Lieta tāda, ka šo produktu izdalītā etilēna gāze veicina ātrāku tomātu nogatavošanos

.

Cits veids ir nogatavināt tomātus slāņos. Nenogatavojušos augļus ievieto jebkurā traukā 2 vai 3 kārtās (katru kārtu pārklāj ar papīru vai sausām zāģu skaidām) un vaļīgi pārklāj ar vāku, lai augļos varētu iekļūt gaiss (vai arī var pārklāt augļus ar audumu). Nomizotus tomātus uzglabā 12-15 °C temperatūrā un 80-85 % mitrumā. Šāda nogatavošanās parasti ilgst 30 līdz 40 dienas, bet, ja nepieciešams, to var paātrināt iepriekš aprakstītajā tradicionālajā veidā.

Trešais veids – nogatavināšana ar ķekariem. Tomātus izrok no dobes kopā ar saknēm, krūmu un kātu. Saknes attīra no augsnes un pakar sausā, labi vēdināmā un siltā telpā ar saknēm uz augšu. Šajā gadījumā krūmi karājas laikā nedrīkst viens otram pieskarties, lai starp tiem būtu laba ventilācija. Barības vielas augļos nonāk no saknēm un lapām, tāpēc tomāti bieži vien ir lielāki, kā arī nogatavojas brangāki.

Video