Vai sojas pupas pavērs jaunas perspektīvas Lietuvas lauksaimniekiem?

Vizito akimirka.

Pagājušās nedēļas nogalē zemkopības ministrs Kazys Starkevičs apmeklēja Kēstuša un Kazimiera Svečuļu saimniecību, kur bija novākta sojas pupu raža. Par vizīti ministrs paziņoja savā „Facebook“ kontā.

„Jau otro gadu pēc kārtas gudrie lauksaimnieki sadarbībā ar zinātniekiem kultivē sojas pupas, izmantojot kaimiņvalstu pieredzi! Uzaicināju viņus uz ministriju, un viņi ieradās stāstīt par šā gada ražu, nebēdnodami un ilgi negaidot," ierakstā raksta Starkevičs.

Viņš saka, ka mūsdienās mums ir ļoti nepieciešamas zinātniskas vadlīnijas, efektīvas stratēģijas lielākām un mazākām saimniecībām, un laiki mainās.

„Lūk, kultūraugs, kas līdz šim Lietuvā tika uzskatīts par dzīvotnespējīgu, augsnē slāpekli bagātākā kultūra, kas jau plaukst mūsu laukos. Pagaidām šeit to neviens nepērk, taču tas ir tuvākās nākotnes jautājums, un kopš pagājušā gada tā ir iekļauta arī atbalstāmo kultūraugu sarakstā. Mūsu kaimiņi to pērk neierobežotā daudzumā, bez lielākiem ierobežojumiem," uzsvēra ministrs.

 „Tas nav tikai Jonavas slāpeklis, mēs ražojam arī slāpekli... Mums ir priekšlikumi – kā risināt Lietuvas demogrāfiskās problēmas. Galu galā ne velti ķīnieši pirmie sāka masveidā audzēt soju. Sojas eļļa, kā saka ārvalstu zinātnieki, ir lielisks afrodiziaks, kas uzlabo potenci," viesi jokoja ministrijas apmeklējuma laikā.

Izrādās, ka 100 gramos sojas eļļas ir aptuveni 60 mg E1 vitamīna, savukārt tādā pašā daudzumā olīveļļas ir tikai 15 mg šī vitamīna

.

Sojas audzēšanas renesanse Eiropā sākās 2012. gadā. Svečuļu zemnieki savos laukos jau izmēģina 12 sojas šķirnes no Polijas, Čehijas, Austrijas un Kanādas, kas pielāgotas mūsu platuma grādiem.

Jo raža ir 3,4 tonnas no hektāra. Un smagās, sarkanā māla un mazāk auglīgās augsnēs kultūraugus pagaidām neskar kaitēkļi.

Poļu lauksaimniekiem ir ambiciozi mērķi. Pagājušajā gadā viņi soju audzēja 40 000 hektāru platībā, šogad - 80 000 hektāru platībā, un mērķis ir soju audzēt 1,5 miljonu hektāru platībā un būt pilnībā pašpietiekamiem ar šo ģenētiski nemodificēto proteīnu, neimportējot to no Brazīlijas, Amerikas vai citiem reģioniem. Poļi ir izstrādājuši savu proteīnu programmu, lai veicinātu un atbalstītu šo kultūru audzēšanu.

Video