Vai ziemā ir iespējams iegādāties kvalitatīvu šķidro medu?
Medus ir neaizstājams produkts saaukstēšanās sezonā, lai uzlabotu imunitāti un uzturētu labsajūtu. Tomēr daudzi cilvēki konstatē, ka pat ziemā tirgos un citās tirdzniecības vietās pārdevēji piedāvā iegādāties dažādus medus veidus, un patērētāji mēdz meklēt šķidro medu, kas bieži vien asociējas ar svaigi spiestu medu
.„Tikko izspiests medus ir šķidrs un pēc tam diezgan ātri sabiezē un kristalizējas jeb sūrst. Uz medus virsmas ir redzams balts glikozes slānis; tā ir labas kvalitātes medus pazīme. Lietuvā pavasara medu bites sāk vākt tikai aprīlī vai maijā, tāpēc ziemas mēnešos, ja vien medus no medusrasas nav šķidrs, kam vajadzētu būt norādītam uz medus etiķetes, citādi labas kvalitātes medum jau vajadzētu būt sacietējušam. Lipšju medus – ir unikāls medus veids, ko bites ražo nevis no nektāra, kā parasto medu, bet gan no augu sulām“, – skaidro Valsts pārtikas un veterinārā dienesta (VMVT) Pārtikas un veterinārās politikas departamenta Dzīvnieku izcelsmes produktu nodaļas galvenā speciāliste Vaida Devēnaite.
Kvalitatīvam medum, ja to pērk ziemā vai rudenī, nevajadzētu būt šķidram. Pretējā gadījumā tas var būt pagājušā gada medus, kas ir karsēts augstā temperatūrā. Šis process būtiski izmaina produkta uzturvērtību un medus zaudē savas vērtīgās īpašības.
„Pārbaudīt medus kvalitāti ir vienkārši. Vispirms vienmēr ieteicams pārbaudīt medus izcelsmi, kas obligāti jānorāda uz etiķetes, un vienmēr ir vērts pievērst uzmanību medus krāsai, konsistencei un pat smaržai. Pārliecinieties, ka medus nav putojis, jo burbuļi medus masā vai skāba garša liecina par to, ka medus, iespējams, ir fermentējies. Arī noslāņojies medus var liecināt par to, ka medus nav vislabākās kvalitātes. Ja vēlaties vislabākās kvalitātes medu, iesakām pirkt no biškopjiem, kuri medu marķē un paškontroles nolūkos veic medus kvalitātes parametru laboratoriskos testus un ar tiem dalās publiski," apliecināja VVMT.
Kā atšķirt īstu medu no jaukta medus?Patērētāji veikalu plauktos var atrast arī dažādus medus garšu maisījumus. Šie maisījumi bieži tiek gatavoti no vairāku ražotāju medus no vairākām valstīm, lai padarītu tos pievilcīgākus patērētājiem. Tāpēc, izvēloties vēlamās kvalitātes medu, patērētājiem vajadzētu atcerēties šādas uz etiķetes norādītās vērtības:
- „ES medus maisījums“ – nozīmē, ka tas ir medus, kas iegūts, sajaucot vairāku ES valstu (piemēram, Polijas un Lietuvas u. c.) bišu dravās ražotu medu. .
- „Ārpus ES medus maisījums“ – norāda, ka medus ir ražots, sajaucot medu, kas ražots bišu dravās valstīs ārpus ES (piemēram, Ķīnas un Ukrainas u. c.). .
- „ES un ārpussavienības medus maisījums“ – apstiprina, ka medus ir ražots, sajaucot medu no vairākām izcelsmes valstīm: medu, kas ražots ES valstu bišu dravās, ar medu, kas ražots bišu dravās ārpussavienības valstīs (piemēram, Lietuvas medu ar Ķīnas medu vai citu). Iespējams, ka šāds produkts var saturēt tikai nelielu daļu Lietuvas medus. .
Šajos medus maisījumos ir veikta tehnoloģiskā apstrāde (karsēšana, sajaukšana, homogenizācija), kas var ietekmēt produkta kvalitāti, garšu un konsistenci. Ir novērots, ka importētais medus un maisījumi vienmēr ir šķidrāki
.Medus kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta
VMPT periodiski ņem medus paraugus no tirgus un no medus ražotājiem, lai noteiktu sastāva un kvalitātes kritērijus, kā arī pēc ziņojumu saņemšanas par medu no citām ES kompetentajām iestādēm vai reaģējot uz patērētāju ziņojumiem, lai pārbaudītu, vai tirgū laistais medus atbilst tiesību aktu prasībām.
2024. gadā plānoto pārbaužu laikā ņemtajos paraugos netika konstatēta neatbilstība medus sastāva un kvalitātes kritērijiem. Tomēr pagājušajā gadā tika saņemts ziņojums no Lietuvas Biškopju savienības par iespējamu viltota medus tirdzniecību. Izmeklēšanā tika konstatēts, ka paziņojumā minētais medus neatbilst autentiskam medum izvirzītajām prasībām, un tirgotājam nācās izņemt produktus no tirgus.
