Seims atļauj lauksaimniekiem lauku tūrisma saimniecībās ražot tradicionālos alkoholiskos dzērienus

Asociatyvi nuotr.

Seims otrdien apstiprināja grozījumus Alkohola likumā, kas ļaus lauksaimniekiem ražot tradicionālos alkoholiskos dzērienus pašu patēriņam vai degustācijai uz vietas lauku tūrisma sētās.

Par grozījumiem nobalsoja 63 deputāti, 22 atturoties un 15 balsojot pret. Šis likums stāsies spēkā 2024. gada 1. novembrī.

Kā aprakstīts likumā, tradicionālais alkoholiskais dzēriens, ko ražo zemnieks – dzēriens, kura spirta tilpumkoncentrācija nepārsniedz 65 % etilspirta, atzīts par nacionālā mantojuma produktu.

Tā arī noteikts, ka Lietuvā ir atļauts ražot dabiski raudzētus alkoholiskos dzērienus ar etilspirta koncentrāciju ne vairāk kā 18 % tilpumkoncentrācijā un alu – ne vairāk kā 9,5 % tilpumkoncentrācijā, bet ne pārdošanai, bet tikai ražotāja paša vai viņa ģimenes vajadzībām.

Paredzēts, ka šādus dzērienus nebūs iespējams pārdot, bet tikai patērēt tūrisma saimniecībās, personīgam vai ģimenes patēriņam un degustācijai uz vietas. Kalendārajā gadā drīkst saražot ne vairāk kā 100 litrus tradicionālo alkoholisko dzērienu

.

Saimnieku ražotajiem dzērieniem būs jābūt pildītiem 0,2–1 l traukos. Šiem alkoholiskajiem dzērieniem būs jābūt skaidri marķētiem, norādot numuru, lauksaimnieka, kas dzērienu saražojis, vārdu un uzvārdu, ražošanas datumu un laiku, produkta sastāvu un spirta tilpumkoncentrāciju.

.

Pēc grozījumu izstrādātāju domām, tas samazinās noziedzību valstī, nodrošinot alkohola ražošanas apjoma un saražoto dzērienu kvalitātes kontroli.

Pieteikums, ka tas ļaus samazināt noziedzību valstī, jo tiks nodrošināta alkohola ražošanas apjoma un saražoto dzērienu kvalitātes kontrole.

Lēmums izpelnījās kritiku gan no opozīcijas, gan valdošās partijas puses

Parlamentāriete Agne Širinskiene kritizēja lēmumu, jo Alkohola likumam ir jāierobežo patēriņš, nevis jāveicina tā lietošana. Viņa arī sacīja, ka šāda legalizācija veicinās reģionu "norobežošanos"

.

„Ir nožēlojami, ka konservatīvie spriež par valsts civilizācijas līmeni pēc tā, vai valstī ir atļauts ražot alkoholu mājas apstākļos. Arī jūs 4 gadu laikā neko neesat izdarījuši reģionu labā, un tagad pirms vēlēšanām mēģināt Lietuvas ciemus padarīt vēl vairāk apreibušus, kā to darīja cariskā Krievija vai Padomju Savienība," otrdien Seimā skaidroja Širinskiene.

„Alkohola likuma mērķis ir nodrošināt veselīgāku sabiedrību un samazināt patēriņu“, –, – sacīja viņa.

Konservatīvais Vilius Semeška, kurš noliedza šādus pārmetumus, apgalvoja, ka daudzās Rietumvalstīs ir atļauta tradicionālo dzērienu ražošana un ka stipro alkoholisko dzērienu tradīcija nav okupācijas mantojums. Ideju, ka lietuvieši ir pietiekami nobrieduši, lai dzertu ar mēru, atbalstīja arī Seima deputāts Kęstutis Mažeika.

„Lietuva, tāpat kā citas Rietumeiropas valstis, beidzot legalizēs tradicionālo alkoholisko dzērienu ražošanu. (...) Šis diezgan stingrais regulējums ir izdevīgs reģioniem un ciemiem“, – apgalvoja V. Semeška.

„Es domāju, ka mēs esam pietiekami nobrieduši, lai cilvēki varētu to pasniegt viesiem un apmeklētājiem, gatavojot dabisku produktu“, – sacīja K. Mažeika.

Pieņemtie grozījumi izpelnījās arī kritiku no brīvmīļa Morgana Daniela, kurš uzskata, ka likumā ir pārāk maz kontroles mehānismu un netiks nodrošināta dzērienu dzeramība. Viņa uzsvēra, ka gadījumā, ja tādi paši mehānismi tiktu ierosināti, lai regulētu pašdarināto marihuānu, parlaments šo priekšlikumu neatbalstītu.

„Ar šo projektu jūs legalizējat mājas degvīnu. Bet, ja tas būtu likums, kas atļauj marihuānu, vai tas būtu apmierinoši? Vai tas būtu apmierinoši, ka nav kontroles mehānismu, ka nav kontroles? Galvenais arguments ir tas, ka cilvēki tagad slēpjas, jo to nav legāli ražot. Tagad ir izstrādāts projekts, kas legalizē vielu, kura, nepareizi sagatavota, ir nāvējoša. Bet nav pienākuma pārvadāt un pārbaudīt, –, –, – komentēja brīvdomātājs.

Liberālis Eugenijus Gentvilas kritizēja šo nostāju kā nekonsekventu. Pats politiķis apgalvoja, ka viņš „balsotu gan par ūdenspīpju, gan marihuānas legalizāciju“.

20 deputāti ir ierosinājuši jau 2021. gadā atļaut mājas degvīna un citu tradicionālo alkoholisko dzērienu, kas vājāki par 65 grādiem, izgatavošanu, uzglabāšanu un pārdošanu atļaut Lietuvas lauksaimniekiem, kuri reģistrēti Lietuvas lauksaimnieku reģistrā, nodarbojas ar lauku tūrismu un ir sertificēti tradicionālie amatnieki.

Lietuvā ir 300 sertificētu nacionālā mantojuma pārtikas produktu ražotāju, no kuriem aptuveni 70 ir lauksaimnieki

.

Video