Diētas ārsts atklāj - daži cilvēki var ēst vīnogas pat ar kauliņiem

Vynuogių salotos

Augļi ir vienas no saldākajām ogām, tāpēc bieži vien kļūdaini tiek uzskatīts, ka tām nav nekādas vērtības. Tomēr, sākoties rudens vīnogu sezonai, veselības uztura konsultante un dietoloģe Dr. Edita Gaveliena kliedē šo mītu, sakot, ka vīnogām piemīt antioksidantu īpašības, tās ir lielisks vitamīnu avots un daži cilvēki tās var ēst pat ar mizu, kas var palīdzēt uzlabot zarnu darbību.

Vīnogas ir bagātas ar antioksidantiem

Saskaņā ar "Rimi" veselīga uztura konsultantes Dr. Editas Gavelienas teikto, vīnogas ir bagātas ar vitamīniem un dažādiem antioksidantiem. To saturs ir atkarīgs no vīnogu šķirnes, vīnogu uzglabāšanas un novākšanas apstākļiem, kā arī vides faktoriem. 

„Vīnogas tiek identificētas kā ogas, kurās ir virkne vitamīnu, kas nepieciešami cilvēka organismam. Tajās ir daudz B grupas vitamīnu, tiamīna, riboflavīna, C un K vitamīnu, kā arī nedaudz E vitamīna. Tajās ir arī daudz minerālvielu, piemēram, vara, kālija un mangāna. Bet viena no lielākajām vīnogu priekšrocībām ir tajās esošie antioksidanti. Atkarībā no vīnogu veida dažu antioksidantu saturs var atšķirties. Piemēram, sarkano vīnogu miziņās ir ļoti aktīvs antioksidants – resveratrols, kam piemīt pretiekaisuma un sirds veselībai labvēlīgas īpašības. Tiek uzskatīts, ka vīnogās esošie antioksidanti samazina Alcheimera slimības risku un tiem piemīt pretvēža īpašības," stāsta Dr. E. Gaveliene.

Pēc dietoloģes domām, vīnogas varētu iekļaut uzturā to antioksidantu īpašību dēļ: „Bērniem un pieaugušajiem vajadzētu dažādot augļu un ogu daudzumu, ko viņi ikdienā ēd. Kopējais augļu un ogu dienas patēriņš ir 200– 300 g, un vīnogas varētu būt daļa no tā.

Ir pat kauliņus var ēst

Dietoloģe stāsta, ka vīnogas ir saldākas ogas, tāpēc sabiedrībā bieži vien valda mīts, ka tajās ir tikai daudz ogļhidrātu, no kuriem labāk izvairīties. 

„Lai gan vīnogas patiešām ir viena no ogām, kurās ir daudz ogļhidrātu, kas ātri uzsūcas, ieguvumi ir lielāki par to. No otras puses, vīnogu dabiskais ogļhidrāts – fruktoze – ir lielisks enerģijas avots. Nenogatavojušām vīnogām nav augsta glikēmiskā indeksa, tāpēc pat diabēta slimnieki laiku pa laikam var baudīt sauju vīnogu. Tomēr šis noteikums neattiecas uz vīnogu sulu, kurai ir augsts glikēmiskais indekss," atgādina Dr. E. Gaveliene.

Vīnogu sēklas bieži izmanto dažādu ekstraktu pagatavošanai skaistumkopšanas procedūrām, bet no sēklām – spiež eļļu.  Pēc Dr. E. Gavelienas teiktā, daži cilvēki var ēst vīnogu sēklas: „Lai gan vīnogu sēklas tiek klasificētas kā nešķīstoša ogu daļa, tās var būt noderīgas, ja tiek ievadītas zarnās – tās var palīdzēt uzlabot zarnu darbību un uzlabot kustību. Tomēr cilvēkiem, kas cieš no akūtas vēdera uzpūšanās, vajadzētu būt piesardzīgākiem, ēdot vīnogas ar kauliņiem, jo to klātbūtne zarnās var tikai saasināt to. Turklāt vīnogas ar kauliņiem nav ieteicams lietot cilvēkiem ar zarnu slimībām, piemēram, divertikulozi.

RECEPT

Vīnogu salāti ar pīli, diedzētiem kviešiem un cigoriņu lapām

Pēdienam būs nepieciešams: 

300 g vīnogu bez sēklām;

1 gabaliņš cigoriņu;

75 g spinātu;

150 g diedzētu kviešu;

15 g sviesta;

1 ēd.k. olīveļļas;

1 gabals pīles krūtiņas;

15 g grauzdētu lazdu riekstu.

Pie mērces:

1 ēdamkarote balzametiķa

4 ēdamkarotes neapstrādātas augstākā labuma olīveļļas. 

Gatavošanas process: 

Blāzē pievieno atdalītās cigoriņu lapas, spinātus, diedzētus kviešus, vīnogas, riekstus (ja tie nav grauzdēti, iepriekš apcep).
Pannā uzkarsē sviestu un eļļu. Ielieciet pīles krūtiņu ādiņām uz leju un cepiet, līdz tā kļūst krietni apbrūnējusi. Apgrieziet un cepiet vēl 2 minūtes. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190°C un cep pīles krūtiņu 5-7 minūtes. Apcepto krūtiņu sagrieziet šķēlēs.
Pagatavojiet mērci: bļodā ielejiet balzamiko etiķi un olīveļļu un samaisiet. Salātus un pīli saklājiet uz šķīvja un pārlejiet ar mērci.

Sveikas Lieldienas!

Video