Jaunās prasības attiecībā uz nogatavinātu gaļu stāsies spēkā novembrī
Lietuvā ir vairāki gaļas ražotāji, kas tirgum piegādā nogatavinātu gaļu. Tomēr līdz šim nav bijušas vienotas prasības šai gaļas produktu kategorijai. Ražotājiem nācās ieviest un pielāgot nogatavināšanas procesu, pamatojoties uz citu valstu pieredzi vai citu pieejamo informāciju. Eiropas Komisija ir izstrādājusi galīgās prasības, kas no 2024. gada 9. novembra būs jāpiemēro visiem uzņēmumiem, kuri ražo nogatavinātu gaļu.
Mikrobioloģiskie apdraudējumi, kas rada vislielāko risku, ir verotoksīnu ražojošās baktērijas Escherichia coli (STEC) un citas veselībai bīstamas baktērijas, piemēram, Salmonella spp, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes un enterotoksigenās Yersinia spp, Campylobacter spp. un Clostridium spp., kā arī pelējumi, piemēram, Aspergillus spp. un Penicillium spp., kas labvēlīgos apstākļos var radīt mikotoksīnus, bet to rašanos var novērst, ievērojot atbilstošas prasības.
Eiropas Savienības Komisija ir ņēmusi vērā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes (EFSA) zinātnisko atzinumu par nogatavinātas gaļas mikrobioloģisko bīstamību, kurā secināts, ka nogatavināta gaļa nerada lielāku risku sabiedrības veselībai nekā svaiga gaļa, ja tiek ievēroti noteikti nosacījumi. Komisija ir pieņēmusi Deleģēto regulu (ES) 2024/1141 , ar ko nosaka prasības gaļas nogatavināšanai un īpašus pasākumus gaļas nogatavināšanai.
Dar sīkāku informāciju par prasībām un īpašajiem pasākumiem gaļas nogatavināšanai var atrast VVM tīmekļa vietnē.
Pieprasības sausā veidā nogatavināmiem gaļas pusfabrikātiem ir tādas pašas kā gaļas nogatavināšanai.
.VMVT informācija