A. Klimonis: "Piena lopkopības saimniecību skaits Lietuvā pieaug, bet svarīga ir partnerība"

BIOVELA-UTENOS MĖSA gyvulių supirkimo departamento direktorius Almantas Klimonis.

Miesu liellopu fermu skaits Lietuvā pēdējos gados ir palielinājies, jo dažas piena lopkopības saimniecības ir pārgājušas uz liellopu audzēšanu. BIOVELA-UTENOS MĒSA Lopkopības iepirkumu departamenta direktors Almantas Klimonis uzsver, ka šīs pārmaiņas paver daudz jaunu iespēju gan lauksaimniekiem, gan pārstrādātājiem, taču, lai nodrošinātu visaugstāko gaļas kvalitāti, būtiska ir sadarbība.

Modernizējoties lauku saimniecībām, tās meklē uzticamus partnerus

Pēdējās nedēļas lopkopības izstāde „Livestock 2024“, kas trīs dienas norisinājās Akadēmijas pilsētiņā, pulcēja nozares sabiedrību, un pasākuma galvenā sponsora &bdash; BIOVELA-UTENOS MESA&ldash; telpas bija viens no izstādes piesaistes centriem.

Pēc uzņēmuma Lietuvas saimniecības iepirkumu departamenta direktora Almantasa Klimona (Almantas Klimonis) teiktā, lopkopības saimniecības Lietuvā strauji modernizējas, un lauksaimnieki iegūst arvien vairāk zināšanu, interesējas par inovācijām un novērtē sadarbību ar gaļas pārstrādātājiem, kas balstīta uz profesionalitāti un godīgumu.

„Mēs cenšamies būt tuvu lauksaimniekiem un vienmēr esam gatavi diskutēt, uzklausīt un kopā rast labākos risinājumus. Pārredzamība, profesionalitāte, uzticēšanās un ilgtermiņa partnerattiecību veidošana – ir pamatvērtības, kuras mēs konsekventi ievērojam. Tāpēc šī izstāde deva mums iespēju ne tikai dalīties pieredzē, bet arī nostiprināt mūsu uzticību partneriem – lauksaimniekiem. Mēs esam lielākais liellopu pircējs Baltijā, un, cieši sadarbojoties ar lauksaimniekiem, mēs varam veiksmīgi attīstīt visu lopkopības nozari," saka Klimonis.

Piena lopkopībā ieinteresētās saimniecības

Pēc uzņēmuma Lopkopības iepirkumu direktora teiktā, arvien vairāk piena lopkopības saimniecību pārorientējas uz gaļas liellopu audzēšanu, kas ne tikai paver jaunas iespējas, bet arī rada dažādus izaicinājumus.

>

„Lai gan gaļas liellopu saimniecību skaits Lietuvā pieaug, daudzi lopkopji saskaras ar jautājumiem par to, kā nodrošināt, lai viņu dzīvnieki ražotu vislabākās kvalitātes gaļu. Gaļas kvalitāti nosaka ne tikai liellopu šķirne, vecums, uzbūve, muskuļi, tauku saturs, bet arī apstākļi, kādos tie tiek baroti un turēti. Mums ir daudzu gadu pieredze šajā jomā, un mēs aicinām lauksaimniekus konsultēties ar mums, lai mēs varētu palīdzēt pieņemt pareizos lēmumus, iegādājoties atbilstošus liellopus vai papildinot ar tiem jau esošos ganāmpulkus. Mūsu mērķis ir ne tikai iegādāties liellopus, bet arī audzēt augstākās kvalitātes liellopus, kas atbilst un atbilst Eiropas augstākajiem standartiem," uzsver A. Klimonis.

Pievērš lielāku uzmanību ilgtspējībai un dzīvnieku labturībai

Izstādē tika apspriestas arī jaunākās nozares tendences, kā arī pievērsta uzmanība ilgtspējas un dzīvnieku labturības jautājumiem. A. Klimonis norāda, ka liellopu audzētāji arvien vairāk pievērš uzmanību šīm tēmām

.

„Lopkopības nozari maina augošie dzīvnieku labturības standarti, kas ievieš jaunu praksi saimniecību darbībā. Līdz ar to mainās arī mūsu pienākumi: mēs vairāk pievēršam uzmanību dzīvnieka audzēšanai, barošanai un pēc iegādes - tā drošai transportēšanai. Mūsu mērķis ir panākt, lai visos posmos dzīvnieks būtu pēc iespējas mazāk pakļauts stresam. Šāda prakse ne tikai nodrošina ētisku attieksmi pret dzīvniekiem, bet arī uzlabo gaļas kvalitāti," saka eksperts.

.

Pēc uzņēmuma Lopkopības iepirkumu direktora teiktā, jaunie ilgtspējas standarti maina arī lopkopju un gaļas pārstrādātāju ikdienu visā pasaulē, lai, saglabājot augstus ražošanas standartus, samazinātu ietekmi uz vidi. „Mēs novērojam tendenci izmantot ilgtspējīgākas lauksaimniecības metodes. Piemēram, lauksaimnieki paātrina liellopu briedumu, izmantojot regulāru, sabalansētu uzturu. Tas ne tikai palīdz sasniegt ātrākus, bet arī kvalitatīvākus rezultātus," norāda Klimonis.

Video