Kāds ir šis gads biškopjiem un cik daudz mēs maksājam par medu?
Pavasara medus jau ir nogaršots un pārdots vai arī stāv plauktos un gaida ziemu, kamēr vasaras garšaugi vēl vilina bites. Mēs jautājam reģiona biškopjiem, kāda ir otrā sezona biškopjiem un kāda būs raža visa gada garumā.
Tas bija labs kāpurs
Kedaiņu reģiona ceturtās paaudzes biškopis Ramūnas Ardavičius smejas par baumām, ka karstums ir ietekmējis augu nektāru un ka medus būs mazāk. "Tā nav taisnība," saka ilggadējais biškopis. – Šogad bija medusrasa. Un tas ir vislabākais medus, ko īpaši novērtē vācieši.Šogad bites medu vāca no lapām, kas ne vienmēr notiek. Biškopis un uzņēmējs nesteidzas izlemt, kāda būs galīgā raža
., "Pagaidām ir grūti pateikt. Vistas jāsaskaita rudenī," saka Ardavičius.
Vis gan biškopis saka, ka sagaida viduvēju ražu, kas nav ne ļoti laba, ne slikta. Pavasara raža bija diezgan laba. Rudenī viņš aprēķinās vidējo: cik medus vidēji šosezon no stropa ir iegūts. Jāņem vērā vidējais rādītājs, nevis tas, cik daudz medus katra bišu saime ievāc atsevišķi. "Viens strops dos, bet cits ne. Tāpēc vienai bišu saimei būs vairāk, bet citai mazāk," biškopis dalās savos novērojumos.
Šis gads bišu dravai ir bijis arī labs ziemas gads. Zaudējumu nav bijis, tāpēc biškopis savus klientus nebaidās no biškopjiem. Viņš stāsta, ka medus cenas ir saglabājis nemainīgas - 4 eiro par kilogramu. Tāda cena bija pagājušajā gadā, un tāda tā ir arī šogad.
Nektārs ir izžuvis nektārs
Diana Tamašauskiene, vietējā iedzīvotāja, kura pirms 40 gadiem atklāja un aizrāvās ar biškopību, stāsta, ka karstums ir izžuvis ziedu nektārs un bites to vienkārši nevar atrast. Augiem nektāra ražošanai nepieciešams mitrums, bet mitruma nav pietiekami daudz, turklāt karstums ir liels.
"Vairumam augu nektāri ir atvērti, un nektārs ļoti ātri iztvaiko," saka D. Tamašauskiene, kura biškopības saimniecību uztur savā dzimtajā Gudžiūnu ciemā.
Medus raža nav īpaši cietusi, jo laikapstākļu dēļ bites ir uzkrājušas vairāk medusrasas. Medalus ir salds šķidrums, kas sausā un karstā laikā nokrīt uz lapām vai citām zaļām auga daļām, taču tas nav nektārs. Biškopji apgalvo, ka medalus medus krājas ilgāk, ir tumšākas krāsas, satur dažādas minerālvielas un ir bagāts ar dabīgiem kālija un nātrija sāļiem.
"Bites ir savākušas daudz medusrasas, un tā ir ļoti laba," saka biškopis."Bites ir savākušas daudz medusrasas, un tā ir ļoti laba," saka biškopis.
Viņa piemin, ka šogad medusmēnesī bija vēl viena neparasta lieta. "Jūlija ziedēšana bija ļoti labvēlīga. Ļoti reti gadās tāds zieds, kad bites no liepu zieda var savākt ļoti tīru, nesajauktu medu," viņa priecīgi saka.
Atvien pieaugošā konkurence
Jautāta par cenu, viņa stāsta, ka biškopji neuztraucas un cenas nepaaugstina, bet priecājas, ka pagaidām tās ir vismaz tādas pašas kā pērn. Izrādās, ka tirgū parādījies daudz importa medus. Daudz medus nāk no Ķīnas un Ukrainas. Tāpēc medus cena samazinās. Biškopji par to ir noraizējušies un ļoti cer, ka medus cena paliks tāda pati un nekritīs. Tirgū medus cena var būt viena, bet tirgū tā ir nedaudz citāda, un lielajās pilsētās cilvēki pērk vēl dārgāku medu. Šogad normāla medus cena atkarībā no tā veida ir 5–6 eiro par kilogramu.
"Medus ražošana ir Dieva dāvana, un to nemaz nevar atdot lēti," sacīja Tamašauskiene. Dabīgais medus pēc botāniskās izcelsmes tiek iedalīts ziedu medū, medus rasas medū un jauktajā medū.
Citošo augu ziedu nektārs – ir galvenā medus izejviela. Medusrasa ir salds šķidrums, kas sausā un karstā laikā nokrīt uz auga lapām vai citām zaļām daļām un, bitēm to pārstrādājot, arī kļūst par medu.