Mērķis - atrast lauksaimniekiem piemērotākās kukurūzas šķirnes

Kukurūzai

Produktīva piena lopkopības saimniecība, kurā galvenā uzmanība tiek pievērsta vienam no svarīgākajiem komponentiem - barības kvalitātei. Ir novērots, ka arvien lielāku daļu barības veido kukurūza: atkarībā no saimniecības iespējām un stratēģijas kukurūzas skābbarības īpatsvars barības devā var sasniegt 60 %. Tāpēc lauksaimnieki cenšas atrast mūsu reģionam piemērotākās šo graudu šķirnes, teikts paziņojumā presei.

„Ir vispārzināms, ka Lietuvā pavasaris bieži vien iestājas lēni, un vēsus laika apstākļus pavada vēlīnas salnas. Selekcionāri piedāvā plašu šķirņu klāstu, taču ne visas šķirnes uzrāda labākos ražas, enerģētiskās vērtības vai sagremojamības rezultātus mūsu reģionā. Tāpēc lauksaimniecības uzņēmumi jau gadiem ilgi veic mērķtiecīgus un ražošanas izmēģinājumus, lai atlasītu perspektīvākās šķirnes ar vislabāko skābbarības vai graudu ražību un kvalitātes prasībām, kas atbilst klientu vajadzībām," saka Sigitas Augas, AB „Linas Agro“ tiešā meitas uzņēmuma „Dotnuva Seeds“ rīkotājdirektors.

Kukurūzas audzēšanas apstākļi Lietuvā – uzlabojas

Saskaņā ar uzņēmuma pārstāvja teikto, šogad pārbaudītās agrās kukurūzas šķirnes, kurām FAO – šķirņu agrīnību nosakošais – rādītājs – ir no 170 līdz 190, ir uzkrājušas par 10 līdz 17% vairāk sausnas. Turpretī vēlīnajām šķirnēm, kuru FAO – rādītājs ir no 200 līdz 250, sausnas daudzums palielinājās par 5 – 10 %.

„Aplūkojot izmēģinājumu rezultātus, var novērot tendenci, ka Lietuvā var audzēt ne tikai agrīnās kukurūzas šķirnes, bet arī vēlākās kukurūzas šķirnes ar lielāku ražas potenciālu. Tās ir arī elastīgākas ražas novākšanas ziņā, jo saglabā augstāku organisko vielu un šķiedrvielu sagremojamības līmeni," skaidro S. Augas.

.

Ir ieteicams izvēlēties vēlākās šķirnes

Tiem, kas vēlas iegūt augstas kvalitātes skābbarību un lopbarību ar augstu enerģētisko vērtību, ieteicams izvēlēties vidēji nobriedušas šķirnes, kuru FAO ir no 210 līdz 220 grādiem. Tiek ziņots, ka šāda indeksa kultūraugiem ir augstāka biomasa, augsta organisko vielu sagremojamība un augsts NEL (neto enerģija laktācijā) uz kilogramu kukurūzas skābbarības sausnas.

„Šķirnes ar augstu sagremojamību un augstu enerģētisko vērtību ir vispiemērotākās saimniecībām, kurās kukurūzas skābbarības saturs barības devā ir līdz 40 %. Augstāka sagremojamība lopbarībai ir augstāka enerģijas uzņemšana, kā rezultātā palielinās izslaukums - līdz 0,4 litriem piena uz kilogramu kukurūzas skābbarības sausnas," saka „Dotnuva Seeds“ produktu eksperts Roberts Visockis.

Pēc viņa teiktā, jāņem vērā arī tas, ka, ja, lai iegūtu tādu pašu piena daudzumu, nepieciešams mazāks barības daudzums, tiek ietaupīta dzīvnieku vielmaiņas enerģija, kā arī samazinātas barības piedevu un minerālvielu izmaksas.

„Lauksaimniekiem ne vienmēr izdodas izaudzēt pietiekami daudz zāles lopbarības dažādu iemeslu dēļ: pārāk mitra, pārāk sausa, pārāk auksta utt. Rezultātā kukurūza dažkārt var veidot vairāk nekā pusi no kopējās barības devas. Šādā gadījumā ieteicams audzēt vēlāk nobriestošas kukurūzas šķirnes ar augstu biomasas saturu, piemēram, Ligato (FAO 220) un Dzhekpot (FAO 210). Pagājušā gada izmēģinājumos šo šķirņu raža bija attiecīgi 51,8 tonnas un 50,6 tonnas no hektāra," skaidro R. Visockis.

Viespējami samazināt klimatisko apstākļu ietekmi

Katrs lauksaimnieks var apliecināt, ka dažādas kukurūzas un citu kultūraugu šķirnes vienā un tajā pašā audzēšanas gadā var uzrādīt ļoti atšķirīgus ražas un kvalitātes rezultātus. Lai no tā izvairītos, lauksaimniecības eksperti iesaka izvēlēties specializētas sēklas

.

„Lai mazinātu klimatisko apstākļu un augsnes ietekmi uz ražu, šopavasar tika ieviesta pilnīgi jauna „Maximaize 230“ (FAO 220) kukurūzas sēkla. Ar šo nosaukumu vienā sējumā izmēģinājumos mērķtiecīgi atlasītas trīs kukurūzas šķirnes. Elastīgāki ražas novākšanas laiki un stabilāka raža, pateicoties katras šķirnes labākai pielāgošanai dažādiem augšanas apstākļiem, nodrošina labāku lopbarības kvalitāti: šogad izmēģinājumos šī šķirņu maisījuma zaļmasas raža bija par 8,6 % lielāka," komentē S. Augas.

.

Izvēloties graudaugu audzēšanai piemērotas šķirnes, ieteicams izvēlēties šķirnes, kas ir agrāk nogatavojušās, bet kurām ir augstāka un ilgāka mitruma saglabāšanās graudos. Tiem, kuri nav izlēmuši par piemērotāko kultūraugu, lauksaimniecības eksperts iesaka izvērtēt izmēģinājumos pārbaudītās šķirnes.

Tiem, kuri nav izlēmuši par piemērotāko kultūraugu, lauksaimniecības eksperts iesaka izvērtēt izmēģinājumos pārbaudītās šķirnes.

„Kukurūzas šķirņu izmēģinājumi ir svarīgs solis ceļā uz precīzāku, efektīvāku saimniekošanu un produktivitātes palielināšanu lopkopības saimniecībās. Šādi izmēģinājumi ļauj lauksaimniekiem, izvēloties kukurūzas šķirnes, pieņemt uz izmēģinājumu rezultātiem balstītus lēmumus un optimizēt saimniecību darbību, ražojot kvalitatīvāku un enerģētiski augstvērtīgāku lopbarību," saka „Dotnuva Seeds“ izpilddirektors S. Augas.

Video