Brāļu lauku saimniecībā uzbūvēta graudu drupinātāja bruģa MURSKA slavu pasaulē

MURSKA traiškytuvas.

Govkopji ir saņēmuši labas ziņas no Somijas. Murska, pasaulē vadošais lopbarības ražošanas iekārtu ražotājs, ir paplašinājis savu graudu drupinātāju un krautuvju klāstu, kas var palīdzēt saimniecībām ievērojami samazināt lopbarības izmaksas un palielināt lopkopības produktivitāti.

Svarīgi arī tas, ka jaunie „Murska“ graudu drupinātāji ir piemēroti praktiski visām kultūrām, padarot barības ražošanu vēl vienkāršāku un efektīvāku neatkarīgi no tā, vai audzējat liellopus, aitas, cūkas vai mājputnus.

Pasaules slava nav nejaušība

„Murska“ jau 50 gadus ražo lopbarības ražošanas iekārtas, tāpēc ir uzkrāta liela pieredze, kādas iekārtas ir nepieciešamas lauksaimniekam," saka Ugnius Stančiauskas, UAB „interAG“, kas pārstāv „Murska“ zīmolu Lietuvā, direktors Uģnius Stančiauskas.

Brāļi Aimo un Gunnārs Korte pirmo graudu drupinātāju uzbūvēja 1969. gada rudenī, kad viņu saimniecībā salūza graudu kalte. Tas bija sākums „Murska“ drupinātāju ceļojumam uz citām saimniecībām. „Murska“ kļuva par globālu uzņēmumu.

„Smalcināti graudi uzlabo dzīvnieku veselību un palīdz samazināt izmaksas, kas saistītas ar graudu audzēšanu, novākšanu, žāvēšanu un uzglabāšanu“," saka U. Stančiauskas, mēģinot dažos vārdos raksturot „Murska“ tehnoloģijas priekšrocības lauksaimniekam.

Kā notiek graudu smalcināšana?

Crushing graudus audzē līdzīgi kā parastos graudus, bet novāc 2-3 nedēļas agrāk, kad graudi ir kļuvuši dzelteni. Tad tie vēl mitri tiek izlaisti caur speciālu „Murska“ graudu smalcinātāju, kas graudus sasmalcina un izlīdzina.

Uz vienu tonnu graudu tiek izmantoti aptuveni 3-5 litri piedevu. Sasmalcinātos graudus uzglabā noslēgtās plastmasas šļūtenēs, horizontālās tvertnēs vai silososos.

MURSKA lopbarības ražošanas tehnika.

„Graudu mitruma saturs parasti ir 30-40%, kad enerģētiskā vērtība un olbaltumvielu saturs graudos ir visaugstākais," uzsver U. Stančiauskas, UAB „interAG“ direktors. Agra ražas novākšana ļauj audzēt vēlās šķirnes, kas dod lielāku ražu, un ļauj elastīgāk izmantot mēslojumu un kūtsmēslus. Ražas novākšana ir iespējama pat nelabvēlīgos laika apstākļos.

Jāatzīmē, ka graudus pirms smalcināšanas nav nepieciešams žāvēt, kas arī ļauj saimniecībai ietaupīt daudz enerģijas un naudas.

.

Vērtīga un lēta barība visiem mājlopiem

Neraugoties uz agrāku ražas novākšanas laiku, sasmalcināto graudu uzturvielu saturs ir līdzīgs pilnībā nobriedušu graudu saturam.

Piemēram, sasmalcināta kukurūza var palielināt govju izslaukumu līdz pat 11 %. Attiecībā uz citiem graudaugiem vairākos pētījumos ir pat apstiprināts, ka slaucamās govis, kas barotas ar sasmalcinātiem graudaugiem, dod tikpat daudz piena kā tās, kas barotas ar žāvētiem graudaugiem. Tomēr galvenais ir tas, ka lauksaimnieks var novākt ražu agrāk un aizstāt to ar vēlīnajām šķirnēm. Tātad jebkurā gadījumā saimniecība ir ieguvēja. 

Ja runa ir par gaļas liellopiem, tad, izmantojot sasmalcinātus graudus (salīdzinājumā ar žāvētiem graudiem), liellopi aug vēl ātrāk nekā izmantojot žāvētus graudus. To apstiprina arī zinātniski pētījumi.

Tas ir apstiprināts arī zinātniskajos pētījumos.

Sasmalcinātiem graudiem ir par 25 % augstāka enerģētiskā vērtība

Pierādīts, ka sasmalcināti graudaugi uzlabo broileru cāļu dienas svara pieaugumu un barības konversijas koeficientu. Tas ir saistīts ar sasmalcinātu graudu enerģētiskās vērtības palielināšanos par 25 %, salīdzinot ar žāvētiem graudiem

.

„Murska“ tehnikas drupinātie graudi ir īpaši piemēroti arī cūku barošanai, jo īpaši šķidrā barībā.

Sasmalcinātie graudi ir gatavi barošanai bez tālākas apstrādes. Tos var izmantot tieši no noliktavas. Sasmalcinātus graudaugus uzglabā silosos, plastmasas šļūtenēs, maisos un tvertnēs. Svarīgi ir neaizmirst tos rūpīgi saspiest, nosegt un nosvērt.

Svarīgi ir neaizmirst tos rūpīgi saspiest, nosegt un nosvērt.

Spiešana ir visrentablākais veids, kā ražot augstas kvalitātes barību visiem mājlopiem. „Murska“ var piedāvāt risinājumus ikvienai saimniecībai, jo šļūtenes var pildīt ne tikai ar sasmalcinātiem graudaugiem, bet arī ar skābbarību, biešu mīkstumu u. c.

„Par „Murska“ smalcinātāju un spraudņu priekšrocībām varētu stāstīt ilgi, bet labāk vienkārši piezvanīt un konsultēties ar mums“, iesaka U. Stančiauskas, UAB „interAG“ direktors.

Ar „interAG“ speciālistiem var sazināties pa tālruni +370 672 82677 vai e-pastu info@interag.lt.

Video