Turpinās putnu gripas uzliesmojuma izskaušana Kretingas rajonā
14. oktobrī pēc tam, kad tika apstiprināts putnu gripas uzliesmojums tītaru fermā Kretingas novadā, turpinājās slimības apkarošanas darbi. Svarīgākais ir pēc iespējas ātrāk nogalināt putnus, tos droši iznīcināt un veikt dezinfekciju. Otrs darbu posms ir tīrīšana un sekundārā dezinfekcija, un tikai pēc tam, VMVT speciālistiem izvērtējot paveikto, būs iespējams atjaunot fermas darbību.
Šobrīd Kretingas novadā 10 km rādiusā ap inficēto saimniecību ir noteiktas aizsardzības un uzraudzības zonas: putnkopības saimniecībām šajās zonās bez atsevišķas VMVT Klaipēdas iecirkņa atļaujas nav atļauts transportēt dzīvus putnus, putnu līķus vai mājputnu gaļas produktus uz citu vietu.
„Saimniecības īpašnieks kopā ar VMVT un Kretingas novada pašvaldības speciālistu komandām saimniecībā strādā atbildīgi. Plānots dažu dienu laikā droši nogalināt un iznīcināt atlikušos dzīvos inficētos putnus, kas ir patiešām liels zaudējums un liels trieciens, tāpēc pastāvīgi aicinām putnu fermu īpašniekus būt ļoti uzmanīgiem attiecībā uz biodrošību, jo viena maza kļūda var maksāt visas saimniecības nākotni," sacīja VMVT Klaipēdas rajona uzraudzības daļas vadītājs Mindaugs Kašinskas. Viņš piebilda, ka pašlaik notiek pārbaudes apkārtējās mājputnu fermās un nav saņemtas jaunas ziņas par vīrusa izplatīšanos.
M. Kašinskas precizēja, ka jau ir apzināts tirgū laistās lauksaimniecības produkcijas daudzums. Šobrīd visi saņēmēji ir informēti, ka tiem, kam tirgū ir lauksaimniecības produkcija, tā ir jāizņem.
„No tirgus tiek izņemta termiski neapstrādāta produkcija drošības apsvērumu dēļ, lai novērstu slimības izplatīšanos. Vīruss var palikt aktīvs neapstrādātās izejvielās. Šādi no saimniecības izplatītie tītari un tītara izstrādājumi tika izsekoti 21 dienas intervālā no dienas, kad tika paziņots par aizdomām par saslimšanu ar putnu gripu. Patērētājiem ir tiesības atgriezt to atpakaļ tirdzniecības vietā, taču mēs uzsveram, ka pareizi termiski apstrādāta gaļa ir droša lietošanai uzturā," skaidro galvenā valsts veterinārārste Šarūnė Jegnoraitė-Jarukė.
Speciāliste arī mierina patērētājus, ka svaiga mājputnu gaļa, tostarp olas, ir jāvāra vismaz 60°C temperatūrā vismaz 8 minūtes, kas iznīcina visus vīrusus un baktērijas. Tāpēc pareizi termiski apstrādāta mājputnu gaļa ir droši lietojama uzturā. Putnu gripas vīrusa risks cilvēkiem ir ļoti zems, un nav pierādījumu par inficēšanos ar pārtiku.
Eksperti informē, ka pircējiem, kas iegādājas termiski neapstrādātu produkciju (svaigu tītaru gaļu) no šīs saimniecības ar šādiem partijas numuriem: KA2388, KA2389, KA2390, KA2391, KA2392, KA2392, KA2392, KA2393, KA2394, KA2395, KA2396, KA2397, tītaru pusfabrikātu partijas numuriem:GM 250925, GM 250926, GM 250928, GM 250929, GM 250930, GM 251002, GM 251003, GM 251005, GM 251006, ir tiesīgs atgriezt to pārdošanas vietā.
Nacionālais sabiedrības veselības centrs informē, ka speciālisti intervē visas personas, kuras varētu būt saskārušās ar inficētajiem putniem, novērtē to risku un sniedz informāciju par veselības uzraudzību un citiem veicamajiem profilakses pasākumiem. 
VMPD atgādina, ka par jebkādām izmaiņām putnu veselības stāvoklī pēc iespējas ātrāk jāziņo savam privātajam veterinārārstam vai aizpildot VMVT anketu, vai zvanot pa tālruni 1879 un + 370 5 242 0108.
