Kā pagatavot sukādes no ķirbjiem. Receptes

Asociatyvi nuotr.

Kandēts ķirbis ir viegli pagatavojams mājās gatavots salds našķis, ko dēvē arī par sauso ievārījumu. Patiesībā šis ēdiens ir sukādes no augļiem un dārzeņiem sausā veidā. Papildus apelsīniem un āboliem sukādes pagatavošanai var izmantot arī dārzeņus – ķirbjus un citus. Iespējams, ka ķirbis šajā ziņā ir vislabākā izejviela: spilgti oranžā krāsā, ar blīvu, dabiski sāļu mīkstumu. Vārīts sīrupā, ķirbis kļūst līdzīgs eksotiskam auglim. Un, ja sīrupam pievieno citrusaugļu sulas un garšvielas, ķirbis vispār pārstāj būt dārzenis, tā garša kļūst neatpazīstami salda, spilgta un bagātīga.

Kādas ir sukādes ķirbja priekšrocības un veselībai labvēlīgās īpašības? Lai gan ēdienā ir daudz pievienoto cukuru, tas saglabā augu šķiedrvielas un dzīvos vitamīnus, kas ir svarīgi gremošanas procesam pēc pagatavošanas. Cukurotais ķirbis ir bagāts ar dzelzi un karotīnu un nodrošina mūsu organismu ar pektīnu, kas attīra asinsvadus un ir iesaistīts asinsradē. Protams, sukādes nav svaigu augļu konkurents, bet gan veselīga uztura papildinājums, jo uzkost tās ir daudz veselīgāk nekā šokolādi vai saldumus. Tomēr nevajadzētu pārēsties ar sukādes augļiem: 50 grami dienā ir veselīgs daudzums.

Saldēti ķirbji recepte

Cukrēta ķirbja pagatavošanai tev būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

• Ķirbis – apmēram 2-3 kg,

• Cukurs – apmēram 1 kg,

• kanēlis – pēc garšas vai 1 nūjiņa,

• apelsīns - 1 gabals,

• Cukura pulveris – 10-30 g.

1. Nomizojiet ķirbi, izņemiet sēklas un sagrieziet to aptuveni 2 cm kvadrātveida kubiņos.

2. Ķirbju kubiņus ievieto tukšā katliņā bez ūdens un apber ar cukuru. Atstāj uz nakti, lai ķirbis atbrīvotos no sulām, kas, sajaucot ar cukuru, pārvērtīsies sīrupā.

3. Kad cukurs ir izšķīdis un sīrups ir atdalījies, pārlieciet šķidrumu atsevišķā traukā. Novietojiet sīrupu uz uguns. Kad sīrups sāk vārīties, samaziniet temperatūru līdz vidējam un vāriet vēl 5 minūtes.

Sīrupu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.

4. Nomizojiet apelsīna mizas virskārtu (bez gaišākā mizas slāņa zem apelsīna). Vēlams miziņu pirms rīvēšanas aplejiet ar verdošu ūdeni, lai noņemtu rūgtumu. Pievienojiet sarīvēto apelsīna miziņu traukā ar ķirbju sīrupu. Izspiediet sulu no apelsīna un pievienojiet kanēļa standziņu. Visu iemaisa karstajā sīrupā. Daži cilvēki kanēļa vietā izmanto vaniļas cukuru, bet apelsīna vietā - citronu vai rīvētu ingveru. Citronskābes dēļ sukādes labāk saglabā krāsu un ir caurspīdīgākas. Savukārt apelsīnu sula piešķirs tiem īpašu garšu.

5. Kamēr sīrups un tajā sajauktās piedevas vēl ir karstas, tas būs jāuzlej uz katliņā esošajiem ķirbju kubiņiem. Atstājiet ķirbju kubiņus katliņā uz 12-24 stundām.

6. Pēc norādītā laika beigām kubiņus ar sīrupu ievietojiet katliņā uz vidējas uguns un vāriet 5 minūtes. Svarīgi, lai šajā laikā kubiņi paliktu stingri, lai vārīšanas laikā tie nemīkstētu. Pēc tam izslēdziet karstumu un atstājiet istabas temperatūrā uz 3-4 stundām, līdz sīrups ir atdzisis. Atdzesēto sīrupu notecina un ielej atsevišķā traukā.

7. Ņem pannu vai cepamo paplāti. Izklājiet apakšējo daļu ar pergamentu vai līdzīgu cepamo papīru. Izvietojiet ķirbju kubiņus uz papīra (pirms žāvēšanas kubiņus var apsmidzināt ar augu eļļu bez smaržas; tas novērsīs to pielipšanu pie pannas vai cepamā paplātes un padarīs tos spīdīgākus).

p

8. Ievietojiet kubiņus pannā cepeškrāsnī un žāvējiet tos cepeškrāsnī 50-80 grādu temperatūrā konvekcijas režīmā 3-6 stundas. Var iztikt arī bez konvekcijas, taču žāvēšanas laikā neaizveriet cepeškrāsns durvis līdz galam. Jo ilgāks žāvēšanas laiks, jo cietāki būs sukādes augļi. Daži cilvēki žāvē bez cepeškrāsns, tikai istabas temperatūrā 3 dienas tumšā vietā, laiku pa laikam pagriežot

.

Pēc žāvēšanas pārkaisiet sagatavotās ķirbju sukādes ar pūdercukuru. Tas novērsīs sukādes ķirbju salipšanu uzglabāšanas laikā burkā.

Ja sukādes nebūs pilnībā izžāvētas, tās uzglabāšanas laikā ātrāk bojāsies. Tomēr nav nepieciešams tās pāržāvēt līdz izžuvušu kraukšķu stāvoklim. Ideāli sukādes sukādes neizdala mitrumu, bet gan saraujas ar pirkstu spiedienu.

.

Kā uzglabāt sukādes

Kandēto ķirbi vislabāk uzglabāt cieši noslēgtā stikla traukā. Tiesa, tos nevajadzētu uzreiz likt burkā, bet droši var ievietot pēc 2 dienām, izklājot tos ar cepamo papīru. Tie uzglabāsies vismaz gadu, ja bērni pirms tam tos slepus neapēdīs.

Video