Lai dārzeņi un augļi pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi: ko likt ledusskapī un ko atstāt skapī?

Abrikosai

Vai jūs zinājāt, ka augļi un dārzeņi ātri zaudē savu uzturvērtību, ja tos nepareizi uzglabā? Vitamīni, minerālvielas un citas veselībai nepieciešamās vielas var ātri sabojāties, jo mēs bieži pieļaujam kļūdas. Par laimi, ir daži vienkārši noteikumi, kas palīdzēs jums ilgāk saglabāt jūsu ražas uzturvērtību un svaigumu mājās. Karolis Lebednikas, lielveikala kvalitātes nodrošināšanas nodaļas vadītājs, skaidro, kā mainīt uzglabāšanas paradumus un baudīt kvalitatīvus produktus katru dienu.

„Augļi un dārzeņi ir ārkārtīgi bagāti ar ūdeni, vitamīniem, fermentiem, minerālvielām un dabīgajiem cukuriem, kas padara tos ārkārtīgi labvēlīgus cilvēka organismam. Dārza un lauku saimniecības produkcijas uzglabāšana svaigā veidā ir būtiska, lai saglabātu tās maksimālo uzturvērtību. Tas palīdz izvairīties no uzturvielu zuduma un ilgāk saglabāt dabisko garšu un konsistenci. Zinot dažus noderīgus noteikumus, jūs arī mazāk izniekosiet pārtiku, kas palīdzēs gan jūsu maciņam, gan videi," saka Lebedņiks.

Svarīgi izvēlēties pareizo temperatūru

Viens no svarīgākajiem aspektiem, kas nosaka augļu un dārzeņu svaigumu – pareizā temperatūra. Pēc Lebedņika teiktā, pareizas temperatūras izvēle palīdz saglabāt šo produktu garšas īpašības, savukārt nepareiza temperatūra var tās neatgriezeniski izmainīt

.

„Jūs varat pamanīt, ka, ja banānus vai tomātus dažas dienas turēsiet ledusskapī, to garša būs blāvāka un mazāk pievilcīga. Tāpēc ir svarīgi zināt, kāda temperatūra kādam produktam ir nepieciešama. Zaļo lapu salātus, zaļās pupiņas, brokoļus, ziedkāpostus, kāpostus, puravus, garšaugus un daudzas ogas vislabāk ir pasniegt ledusskapī. Kartupeļus, sīpolus, ķiplokus, citrusaugļus, kabačus, saldos kartupeļus un arbūzus vislabāk pasniegt istabas temperatūrā. Ir tikai svarīgi izņemt šos produktus no plastmasas maisiņiem un uzglabāt tos labi vēdināmā telpā," saka eksperts.

Kvalitātes eksperts arī norāda, ka ledusskapī uzglabātie dārzeņi, tiklīdz tie ir nogādāti istabas temperatūrā, ātrāk bojājas un ir ātri jāpatērē.

Burkāni, burkāni, pastinaki, selerijas un ingvera saknes nav īpaši jutīgas pret uzglabāšanas apstākļiem, tāpēc tos var uzglabāt dažādos apstākļos. Pirms izlemt, kur uzglabāt konkrētu augli vai dārzeni, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību arī to gatavības pakāpei. Piemēram, ja vēlaties, lai avokado vairāk nogatavojas, uzglabājiet to istabas temperatūrā, bet, ja baidāties, ka tas pārgatavosies, pārceliet to uz ledusskapi.

Viņš norāda, ka mājās bieži vien nepareizi tiek uzglabātas sēnes. Viņš norāda, ka sēnes nevajadzētu uzglabāt ledusskapja atvilktnē slēgtā traukā, jo tā var rasties mitrums, kas izraisīs sēņu mīkstumu.

„Mēs paši īpaši rūpējamies par kvalitāti un svaigumu, tāpēc augļus un dārzeņus, kas nonāk „Lidl“ loģistikas centros, atbildīgi sadalām dažādās kategorijās. Pēc tam mēs tos pārvietojam uz divām dažādām telpām, kurās tiek uzturēta 4 vai 14 grādu temperatūra. Turklāt &bquo;Lidl“ transportē augļus un dārzeņus uz veikaliem ar kravas automašīnām ar piekabēm, kurās ir dažādas temperatūras telpas. Tādējādi, izmantojot tikai vienu kravas automašīnu, ir iespējams uz veikalu nogādāt augļus un dārzeņus, kuriem nepieciešami atšķirīgi uzglabāšanas apstākļi, saglabājot to augsto kvalitāti un svaigumu.“, – saka K. Lebednikas.

Speciālists norāda, ka, ja augļi un dārzeņi ilgstoši nav patērēti mājās un pamanītas bojāšanās pazīmes, tos nevajadzētu ēst vai mēģināt nogriezt bojāto vietu, jo produkts jau būs bojāts.

Jāpievērš uzmanība mitruma līmenim

Papildus pareizas temperatūras izvēlei ir svarīgi ņemt vērā arī vairākus citus aspektus, lai augļi un dārzeņi pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi un kvalitatīvi.

Bez tam, ka jāizvēlas pareizā temperatūra, ir svarīgi ņemt vērā arī vairākus citus aspektus, lai augļi un dārzeņi pēc iespējas ilgāk saglabātos svaigi un kvalitatīvi.

„Ja augļi un dārzeņi ir iepakoti plastmasas iepakojumā vai maisiņos, pirms ievietošanas ledusskapī tos labāk neizpako. Piemēram, lapu dārzeņi sapūst ātrāk, ja izņemat tos no oriģinālā iepakojuma. Arī produktus ieteicams mazgāt tikai īsi pirms lietošanas, jo pārmērīgs mitrums var paātrināt bojāšanos," saka „Lidl Lietuva“ Kvalitātes nodrošināšanas nodaļas vadītāja.  

Augļi vai salāti ir īpaši jutīgi pret mitrumu, kas var izraisīt pelējuma veidošanos, tāpēc ir svarīgi izvairīties no pārmērīga mitruma ledusskapī. To var panākt, blakus produktiem ledusskapī novietojot sausu papīra dvieli, kas absorbē lieko mitrumu.

.

„No otras puses, zināms mitruma daudzums ir nepieciešams, lai dārzeņi un augļi neizžūtu un saglabātu savas labās īpašības. Tāpēc, piemēram, „Lidl“ loģistikas centros ir uzstādīta mitruma kontroles sistēma, kas uztur pareizo mitruma līmeni produktos, – norāda K. Lebednik.

Ananāsus labāk uzglabāt atsevišķi

Ananasi – ir viens no populārākajiem augļiem, kas parādās daudzos iepirkumu grozos. Tomēr ir svarīgi ievērot banānu uzglabāšanas īpašības – tos parasti vislabāk uzglabāt atsevišķi no citiem augļiem vai dārzeņiem.

Banānus ir svarīgi ievērot uzglabāšanas īpašības – tos parasti vislabāk uzglabāt atsevišķi no citiem augļiem vai dārzeņiem.

„Daudzi augļi nogatavojoties izdala dabisko etilēna gāzi, kas ir bez smaržas un pilnīgi nekaitīga veselībai. Tomēr banāni ir īpaši ar to, ka tie izdala visvairāk šīs gāzes no visiem mūsu iecienītākajiem augļiem. Šī gāze stimulē nogatavošanās procesu, tāpēc, ja banānus glabāsim blakus citiem augļiem vai dārzeņiem, tie var nogatavoties ātrāk, nekā mēs vēlētos, un mēs varam nepaspēt tos savlaicīgi apēst," norāda Lebednieks.

No otras puses, viņš norāda, ka šo banānu īpašību var izmantot pozitīvā veidā. Piemēram, ja jums ir nenogatavojies avokado, varat to ievietot vienā maisiņā vai aizzīmogotā kastē ar banānu, un avokado nogatavosies ātrāk.

Video